POLIȚIȘTII MUREȘENI S-AU ALĂTURAT PROIECTULUI “REDUCEREA VULNERABILITĂȚII LA TRAFICUL DE PERSOANE ÎN SCOPUL EXPLOATĂRII PRIN MUNCĂ A CETĂȚENILOR ROMÂNI AFLAȚI ÎN ȚARĂ ȘI ÎN AFARA GRANIȚELOR ROMÂNIEI”

Distribuie pe:

În perioada ianuarie - martie 2024, la nivelul Poliției Române, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, se derulează proiectul “Reducerea vulnerabilității la traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în afara granițelor României, desfășurat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Poliția de Frontieră Română.

Scopul acestuia este reprezentat de prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă a cetățenilor români aflați în țară și în străinătate, prin creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile asociate traficului.

Întrucât traficul de persoane reprezintă o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului, fiind una dintre infracțiunile cu cele mai grave consecințe în plan umanitar, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Mureș s-au alăturat acestui demers, fiind desfășurate multiple activități informativ-preventive cu elevii din unitățile de învățământ din localitățile Băgaciu, Crăciunești, Cornești, Sântana de Mureș, Ungheni, dar și din municipiul Târgu Mureș.

În cadrul activităților, polițiștii au prezentat informații cu privire la noțiunile legislative referitoare la drepturile pe care le au cetățenii, pedepsele pentru încălcarea acestor drepturi, măsurile de protecție care pot fi dispuse, serviciile de care pot beneficia victimele și instituțiile la care pot apela pentru a obține ajutor.

De asemenea, pe parcursul întâlnirilor derulate, multe dintre acestea în parteneriat cu specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Târgu Mureș, cei tineri au primit pliante și materiale cu recomandări utile, atât pentru ei, cât și pentru părinții ori adulții în grija cărora se află.

Polițiștii de prevenire continuă să desfășoare astfel de activități cu părinți, cadre didactice și elevi din unitățile de învățământ de pe raza județului, dar și în comunitățile vulnerabile identificate în plan local.

ATENȚIE!

Dacă doriți să mergeți la muncă în străinătate și aveți deja o ofertă, luați în calcul următoarele sfaturi:

* Notați-vă coordonatele Misiunii Diplomatice sau

ale Oficiului Consular al României din țara de destinație.

* Informați-vă, în prealabil, la misiunea diplomatică a statului de destinație, acreditată în România, în legătură cu condițiile în care puteți intra pe teritoriul statului respectiv în scop de muncă.

* Nu plecați la muncă în străinătate înainte de a intra în posesia unui contract de muncă valabil, întocmit în cel puțin două exemplare și scris într-o limbă pe care o cunoașteți bine.

* Înainte de plecarea în străinătate, anunțați o persoană de încredere cu cine, unde și cum plecați din țară.

* Stabiliți o parolă/semn de recunoaștere pe care să o folosiți în comunicarea cu persoanele din țară, în situația în care aveți probleme și nu puteți transmite acest lucru direct.

* Nu predați nimănui actele personale de identitate (cu excepția oficialităților de la vamă/poliție).

* Faceți mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie și păstrați-le în diferite locuri.

Important de știut! Vă puteți afla într-o situație de risc dacă o altă persoană:

* Se oferă să vă împrumute bani pentru a vă plăti biletul de călătorie sau ședere.

* Vă propune să plecați cu documente false.

* Vă sfătuiește să nu declarați motivul real al călătoriei dumneavoastră, vă propune să vă păstreze actul de identitate sau pașaportul pentru că “așa e mai în siguranță”.

* Vă cere pentru păstrare telefonul mobil.

* Vă spune să nu luați bagaje cu dumneavoastră.

* Vă face promisiuni doar verbal, care nu pot fi verificate.

Dacă sunteți în pericol:

* Încercați să părăsiți locul în care sunteți ținută fără voia dumneavoastră.

* Contactați Poliția sau Ambasada/Consulatul României din țara în care vă aflați.

* Informați orice persoană cu care intrați în contact despre faptul că sunteți victimă a traficului de persoane.

* Trimiteți un mesaj de ajutor unei rude sau unui prieten apropiat care se află în România (prin telefon, sms).

Nu păstrați doar pentru voi aceste informații! Siguranță, înainte de toate!

IPJ MUREȘ

Lasă un comentariu