Cum ne evaluăm și ne îmbunătățim calitatea vieții

Distribuie pe:

După nenumărate descoperiri științifice în domeniul medical, care au permis creșterea speraței de viață, cercetătorii și-au îndreptat atenția spre calitatea vieții, la fel de importantă ca și durata acesteia.

Astfel, ei au concluzionat că starea generală de sănătate și bunăstarea nu se rezumă doar la funcționarea eficientă a omului din punct de vedere biologic, ci necesită o abordare mai cuprinzătoare care să includă și alte aspecte importante. Experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citați de hotnews.ro, au publicat chiar și o definiție oficială a calității vieții: “Calitatea vieții se referă la percepția individului asupra situației în care se află, în context cultural și al sistemelor de valori după care se ghidează, și în relație cu obiectivele, așteptările, standardele și preocupările sale”.

Schimbă-ți mentalitatea - Una dintre cele mai benefice mentalități pentru schimbarea sau îmbunătățirea calității vieții este mentalitatea de creștere. Aceasta se referă la tendința de a crede că abilitățile pot fi dezvoltate în timp și cu efort susținut.

Persoanele cu o mentalitate de creștere depun efort suplimentar, încearcă abordări noi și solicită feedback (răspunsuri, păreri) atunci când întâmpină dificultăți. Acestea sunt motivele pentru care o mentalitate de creștere a fost asociată cu succesul în diverse domenii.

Așteptări pozitive - Un alt proces de gândire important, nu foarte diferit de mentalitatea de creștere, este să ai așteptări pozitive, ceea ce înseamnă să crezi că lucrurile vor decurge bine.

Cercetările privind efectul placebo (îmbunătățirea stării unui pacient sau obținerea unui răspuns pozitiv la un tratament, chiar dacă acesta nu conține niciun ingredient activ sau nu are niciun efect terapeutic cunoscut) au demonstrat că așteptările pozitive au un impact major asupra rezultatelor obținute. Astfel, dacă ne așteptăm să avem succes în atingerea unui obiectiv, este foarte probabil să reușim doar prin gânduri pozitive.

Atenție la emoțiile negative - Există anumite strategii eficiente în diminuarea emoțiilor negative, printre acestea numărându-se reevaluarea cognitivă. Esența reevaluării cognitive constă în schimbarea perspectivei asupra evenimentelor care ar putea provoca emoții negative, astfel încât să nu resimți disconfortul cu aceeași intensitate. De exemplu, îți dorești să renunți la un loc de muncă lipsit de perspective și să încerci ceva nou. Această schimbare poate părea copleșitoare sau poate îți e teamă să faci primul pas.

Pentru a ajuta la gestionarea acestor emoții, poți să reevaluezi situația ca pe o oportunitate de a face ceva nou, ceva ce îți place mai mult. Alternativ, poți să îți îndrepți atenția asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător în prezent (să te bucuri că ai ceva economii sau acces la cursuri online, care te pot învăța abilitățile necesare pentru a-ți urmări visul). Încearcă să integrezi această strategie atunci când te confrunți cu o situație dificilă.

Dezvoltă-ți emoțiile pozitive - Pe lângă tehnicile care contribuie la reducerea emoțiilor negative, există și strategii eficiente pentru amplificarea emoțiilor pozitive, una dintre acestea fiind practicarea recunoștinței. Recunoștința presupune conștientizarea și aprecierea lucrurilor pozitive de care avem parte, indiferent de cât de mici sau mari ar fi acestea.

Prin practicarea constantă a recunoștinței, oamenii au experimentat nu doar o creștere a stării de bine pe termen scurt, ci și o schimbare semnificativă în atitudinea lor față de viață în ansamblu. Dezvoltarea unei atitudini de recunoștință a fost asociată cu creșterea adaptării psihologice și a capacității de a gestiona mai eficient stresul și provocările vieții.

Pentru a încorpora recunoștința în viața ta, poți începe prin a ține un jurnal de recunoștință sau să te obișnuiești să reflectezi, în mod regulat, asupra aspectelor pozitive la sfârșitul zilei sau a săptămânii.

Stimulează-ți motivația - Automotivația este starea internă care ne ajută să inițiem, să continuăm sau să încheiem un comportament. Fără această forță interioară, suntem lipsiți de determinarea necesară pentru a realiza lucrurile pe care ni le dorim sau pentru a implementa schimbările pe care le vrem.

De aceea, stimularea motivației devine esențială pentru a aduce modificările dorite în viața noastră. Pentru a-ți îmbunătăți nivelul de motivație, poți încerca dezvoltarea diferitelor abilități motivaționale, cum ar fi inițiativa, angajamentul față de obiective și dorința de creștere personală. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu