Toate cele 27 de state membre ale UE, de acord să sprijine Ucraina

Distribuie pe:

Toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene au convenit, ieri, asupra unui pachet suplimentar de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în ciuda repetatelor amenințări ale lui Viktor Orban de a se opune.

“Avem un acord”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe X., adăugând că această măsură “asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina”. Și demonstrează că “UE își asumă conducerea și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei; știm care este miza”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, la rândul său: “Este foarte important că decizia a fost luată de toți cei 27 de lideri, ceea ce demonstrează încă o dată o puternică unitate a UE”.

Aprobarea de către UE a pachetului de ajutor va consolida stabilitatea economică și financiară pe termen lung, pe măsură ce războiul cu Rusia se apropie de al treilea an, a adăugat liderul de la Kiev. Ucraina se așteaptă să primească prima tranșă de 4,5 miliarde de euro (4,9 miliarde de dolari) de la UE în martie, a anunțat joi Ministerul Economiei, potrivit aljazeera.com.

Salutând decizia, prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a spus că blocul “își arată încă o dată solidaritatea și unitatea în acțiunile către poporul ucrainean pentru a rezista războiului”.

Finanțarea UE este deosebit de importantă deoarece un pachet de ajutor similar din partea Statelor Unite continuă să fie amânat din cauza disputelor politice interne și complicat și mai mult de alegerile prezidențiale din noiembrie.

Presa occidentală (Politico, Financial Times, Al Jazeera ș.a.) a relatat că Uniunea Europeană era pregătită să saboteze economia Ungariei dacă Budapesta ar fi blocat, ieri, un nou ajutor acordat Ucrainei, conform unui plan confidențial elaborat de Bruxelles. De asemenea, Ungaria risca “opțiunea nucleară” adică scoaterea Budapestei din procesul de vot al UE, dacă pune în pericol securitatea Ucrainei, țară candidată la UE. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu