Cum îți dai seama că ai o personalitate obositoare

Distribuie pe:

Vorbești doar despre tine - Vine un moment în care trebuie să încetăm să vorbim numai despre noi înșine și să ne interesăm și de viețile altora. Fă un pas înapoi și gândește-te la cele mai recente cinci interacțiuni ale tale.

I-ai adresat celeilalte persoane întrebări care nu au avut deloc legătură cu tine? Ai consumat foarte mult timp împărtășind ceva despre tine, fără să îți întrebi interlocutorul ce mai face? Te-ai simțit curios în legătură cu viața lui sau pur și simplu ai vrut să împărtășești informații despre viața ta? Dacă ești sincer cu tine, răspunsurile te vor îndrepta în direcția corectă.

Îți vezi prietenii ca jurnale personale pe două picioare - Să vorbești despre tine însuți este un fapt normal, dar să intri în detalii incredibile de care cealaltă persoană nu este interesată este peste măsură de greu de ascultat. În cazul în care conversațiile tale sunt unilaterale, există o mare probabilitate să ai o personalitate obositoare și să fii tot mai ocolit și mai respins de ceilalți.

Cea mai bună cale de a merge înainte este să fii interesat activ de ceea ce fac prietenii tăi și de cum se simt.

Ești reclamant profesionist - Negativitatea și pesimismul sunt foarte obositoare și, în plus, sunt contagioase. Deoarece emoțiile au puterea de a se răspândi printre oameni, când intri într-o cameră plină și începi să te plângi și să te victimizezi este momentul în care toți cei prezenți încep să se simtă și mai rău, să își piardă cheful.

Desigur, viața e nedreaptă, este plină de ghinion, neplăceri, tragedii teribile și... vreme instabilă. Dar văicăreala ta continuă nu va rezolva nimic. Doar îi va face pe oameni să se simtă inconfortabil în prezența ta și să te evite. Dacă ceva te deranjează, ori rezolvi singur problema, ori o accepți și mergi mai departe.

“Hai să fim de acord că nu suntem de acord” nu funcționează pentru tine. Deși discuțiile în contradictoriu pot fi interesante și stimulatoare din punct de vedere intelectual, uneori tu le transformi în adevărate lupte duse cu vehemență verbală, sperând să obții “victoria”.

Însă, cu timpul, cei care îți cunosc năravul se vor feri de tine, pentru a nu intra în discuții care nu duc nicăieri și care le consumă timpul și nervii.

Iei lucrurile personal - Dacă fiecare cuvânt ți se pare ofensator ori disproporționat pentru tine, provoci stări tensionate. De asemenea, dacă spui direct tot ce crezi, oricât de dur ar fi, amintește-ți că onestitatea brutală este doar cruzime deghizată. Mai mult, reține că majoritatea lucrurilor pe care le fac și spun oamenii nu au nicio legătură cu tine ca persoană.

Cu toții ne proiectăm propriul comportament asupra celorlalți mai des decât am dori să admitem. Privim lumea printr-o lentilă foarte subiectivă și, oricât de mult ne bucurăm de sesiunile ocazionale de bârfă, suntem în cele din urmă destul de absorbiți de noi înșine. Amintește-ți că nu ești chiar atât de important și că marea majoritate a oamenilor se preocupă de propria viață.

Îți lipsește flexibilitatea - O altă trăsătură de personalitate a ta, cu adevărat obositoare, este rigiditatea. Oamenii care trec la furie în momentul în care lucrurile nu merg conform planului, care doresc ca totul să fie făcut după cum doresc ei și care stabilesc reguli pe care să le urmeze alții devin foarte incomozi.

Deși ești încurajat să stabilești limite și să îți protejezi liniștea sufletească, există o diferență între a da prioritate bunăstării mintale și a vedea obstacole la fiecare colț. Viața este oricum haotică, nu totul va decurge așa cum te aștepți. Combaterea incertitudinii prin flexibilitate nu numai că te va face mai plăcut celorlalți, dar te va ajuta și să îți diminuezi propria anxietate și propriul stres.

Nu te bucuri de prezent - Deși este normal să oferi prietenilor sprijin emoțional, vine un moment în care totul devine prea mult. Oamenii care au personalități obositoare sunt adesea blocați în tărâmul imaginar numit viitor, îngrijorându-se continuu, fără să ia niciodată o pauză pentru a trăi în prezent.

Dacă te numeri printre aceștia, prietenii tăi nu vor putea niciodată să îți ofere suficiente asigurări pentru a-ți alunga grijile. Trebuie să îți faci singur treaba și să revii în prezent.

Ai resentimente - Cu toții avem resentimente la un moment dat și știm că acestea nu sunt ușor de scuturat. Dar, dacă nu poți să mergi mai departe, ținerea de ranchiună poate deveni o piatră de moară în viața ta.

Fiecare relație întâmpină obstacole. Uneori, partenerii sau prietenii tăi vor face ceva care să nu îți placă. Dar, odată ce ai vorbit despre asta, ai primit scuze și ai văzut o schimbare în comportament, este timpul să lași întâmplarea în trecut. Te folosești de greșelile trecute pentru a câștiga o luptă în prezent, dar această strategie nu te ajută să ieși în frunte, ci arată doar o lipsă de grație și de iertare.

Trecutul este trecut, iar dacă vrei ca prieteniile și relațiile tale să funcționeze pe termen lung, lasă lucrurile neplăcute în urmă, pentru totdeauna.

Ești prea critic - Știm că fiecare dintre noi este un uniuvers întreg de gânduri, dorințe și emoții, așa că este de înțeles că avem opinii, comportamente și moduri de viață diferite. Însă, a face presupuneri rapide, a critica și a prezenta opinii înguste sunt acțiuni care te limitează să explorezi întreaga gamă a ceea ce îți oferă viața.

Când îți deschizi mintea și îi accepți pe ceilalți așa cum sunt, îți extinzi experiența despre ceea ce înseamnă a fi uman. Dacă descoperi că ai o personalitate obositoare pe care mulți oameni o consideră inconfortabilă, amintește-ți că personalitatea ta nu este bătută în cuie și schimb-o. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu