Groenlanda absoarbe metanul, un gaz cu puternic efect de seră

Distribuie pe:

Groenlanda absoarbe mai mult metan - un puternic gaz cu efect de seră care accelerează încălzirea climei - decât emite, potrivit unii studiu realizat de Universitatea Copenhaga și publicat în revista Nature Communication Earth & Environment, informează AFP.

“În medie, după anul 2000, zonele uscate din partea liberă de gheață din Groenlanda au consumat peste 65.000 de tone de metan pe an din atmosferă, în timp ce 9.000 de tone de metan au fost eliberate în fiecare an din zonele sale umede”, au precizat cercetătorii de la universitatea daneză într-un comunicat publicat miercuri.

Aceste rezultate sunt încurajatoare, întrucât metanul, al doilea contributor la încălzirea climei globale după CO2, este deosebit de nociv pentru mediul înconjurător. Metanul este responsabil pentru creșterea cu aproximativ 30% a temperaturilor după revoluția industrială, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Pentru cercetători, fenomenul groenlandez “poate fi explicat, pe de-o parte, prin extinderea zonelor uscate din Groenlanda, unde metanul din atmosferă este consumat în straturile superioare ale solului, și, pe de altă parte, prin faptul că zonele fără gheață ale Groenlandei au devenit astfel abia după ultima perioadă glaciară”.

“Acest lucru înseamnă că ele nu au stocat niciodată mult carbon, ceea ce ar putea să ducă la importante emisii de metan, așa cum se poate măsura în alte zone din Arctica”, a explicat în comunicat geologul Bo Elberling, coordonatorul studiului.

În Groenlanda, absorbția metanului a devenit posibilă datorită unui grup unic de microorganisme din stratul superior al solului arctic, care se hrănesc cu metanul ce pătrunde în sol venind din atmosferă și îl transformă în dioxid de carbon, al cărui efect este mai puțin nociv pentru climă.

Lasă un comentariu