PNL depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale

Distribuie pe:

Grupul parlamentar PNL va depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, a anunțat, luni, senatoarea Nicoleta Pauliuc, care a participat la dezbaterea “Cancerele în rândul femeilor - direcții de acțiune pentru îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului precoce și a accesului timpuriu la tratament”, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Pauliuc a menționat că președintele partidului, Nicolae Ciucă, care a participat și el la evenimentul organizat la Senat, susține, la rândul său, acest demers.

Ea a precizat că amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic, ci și o serie de alte categorii, precum concediul de maternitate și risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav.

“Ieri, în Parlamentul României, în comisiile de specialitate, în Comisia de buget-finanțe și Comisia de muncă, grupul PNL a depus un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăvește, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susținerea ca el să meargă mai departe și să obțină victoria cu acest diagnostic să fie impozitat”, a transmis Nicoleta Pauliuc.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: Creștere cu 21% a numărului de cazuri noi, în România

Numărul de cazuri noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023 comparativ cu anul anterior, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis, luni, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, preluate de Agerpres.

Potrivit organizației, numărul persoanelor cu cancer din România aflate în evidența medicilor a depășit 550.000.

Președintele FABC, Cezar Irimia, a declarat, într-o conferință de presă, că, în fiecare an, în România, se înregistrează peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu peste 45% mai multe față de media europeană.

“Este statistica Globocan din 2022. (...) Avem un an subfinanțat față de necesar, mai ales că avem medicamente în așteptare, să intrăm în posesia lor ca tratament. Ele sunt de mult trecute de Agenția Națională a Medicamentului. Cred că sunt 39, din câte îmi aduc aminte, de medicamente noi, introduse pe listă sau indicații noi, iar 11 nu au alternativă terapeutică. Aici aș putea să vorbesc despre cancerul triplu negativ, unde peste 800 de femei în România ar putea beneficia de tratamente salvatoare de viață”, a afirmat Irimia, la conferința de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului - 4 februarie.

Conform acestuia, deși fondul alocat Sănătății a crescut, banii sunt “insuficienți”, în condițiile în care tratamentele așteaptă să ajungă la pacienți.

“Nu ne vom face nicio speranță privind accesul la noi tratamente, tratamente inovatoare care pot face diferența dintre viață și moarte, decalajul dintre noi și Uniunea Europeană rămânând constant de 5-6 ani. Nu mai vorbesc despre depistarea cancerelor în fază timpurie, pentru că neimplementarea Planului Național de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populațional. Avem în continuare un screening oportunist, chiar și pe col uterin și mamar, pentru că nu avem registre în acest sens. Nu poți vorbi despre un plan național de screening fără să ai un registru alocat screening-ului. (...) Raportarea INSP este sub realitate. (...) Situația este cruntă în acest moment în România privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente”, a mai transmis președintele FABC.

El a semnalat și numărul insuficient de medici de familie la nivelul țării.

“Din păcate, în caravanele noastre, am constatat că nu avem suficienți medici de familie. (...) Urmează să se mai pensioneze și intervine o întrebare firească: Ce vom face? Nimic din partea autorităților nu avem, nici măcar promisiuni. Absolvenții nu prea se înghesuie la Rezidențiat pe medicina de familie, pentru că nu este atractivă. Avem o adevărată problemă: când medicul de familie nu va mai fi, înseamnă că tot sistemul de sănătate se va prăbuși”, a susținut Cezar Irimia.

Conform FABC, datele Registrului European privind Inechitățile în Cancer arată că România înregistrează “cea mai ridicată” rată de mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer de col uterin din Europa, precum și a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

Lasă un comentariu