Din 26 ianuarie, au crescut tarifele notariale pentru divorț

Distribuie pe:

Prin Ordinul ministrului Justiției nr. 177/C/2024, intrat în vigoare la data de 26 ianuarie 2024, au fost aprobate normele privind tarifele de onorarii minimale pentru servicii prestate de notarii publici. Toate tarifele pentru serviciile notariale au fost majorate, întrucât acestea nu au mai fost modificate din anul... 2011.

În ceea ce privește procedura de divorț, tarifele notariale diferă în funcție de faptul dacă din căsătorie au rezultat sau nu copii. Astfel, tariful minimal în cazul divorțului fără copii minori este de 795 de lei, acesta incluzând onorariul notarial pentru divorțul prin acord, tariful de înregistrare a cererii de divorț în Registrul Național al Cererilor de Divorț și copii legalizate după certificatele de naștere ale soților și după certificatul de căsătorie.

În cazul unui divorț cu un copil minor, tariful minimal este de 1.460 de lei și include onorariu notarial (inclusiv convenția privind numele de familie purtat după divorț, exercitarea autorității părintești, locuința minorului și alte aspecte), taxă Registru Național al Cererilor de Divorț și legalizare copii certificate de naștere soți și minor și certificat de căsătorie.

De precizat este faptul că la tarifele minimale menționate, se adaugă și TVA de 19%. În plus, acestea sunt tarifele la plafoanele minime stabilite prin lege, iar în funcție de oraș, specific, notar ș.a, sumele pot fi mult mai mari. Totuși, în condițiile în care nu se poate divorța la notar de comun acord, va fi nevoie și de avocați și procese în instanță, care vor fi mult mai costisitoare.

Pentru ca o căsătorie să fie desfăcută la notar, cei doi soți trebuie să fie de acord cu privire la numele pe care îl vor purta după despărțire, cui îi vor rămâne copiii și în ce condiții, ce procedură se va aplica pentru minori, programul de vizită pe care îl vor avea minorii, stabilirea pensiei alimentare, dacă este cazul de copii minori sau care urmează facultatea la cursuri cu frecvență.

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu