Buget de peste 1 miliard de lei la Consiliul Județean Mureș

Distribuie pe:

Bugetul general al județului Mureș pe acest an, adoptat luni de consilierii județeni, se ridică la 1.016.266.000 lei la capitolul venituri, fiind cu 18,73% mai mare decât anul trecut, în timp ce cheltuielile sunt în sumă de 1.101.193.000 lei.

“După cum știm, acest an o să avem patru diferite tipuri de alegeri, ceea ce înseamnă că vom avea permanent o campanie electorală și o competiție a partidelor politice. Probabil veți avea posibilitatea să auziți promisiuni mărețe și proiecte, unele realizabile, altele nerealizabile. Dar atât pentru mine, cât și pentru colegii mei de la Consiliul Județean este foarte important să elaborăm un buget real al județului Mureș și al instituțiilor subordonate. Trebuie să rămânem cu picioarele de pământ și în primul și în primul rând să asigurăm funcționarea acelor instituții din subordine (…) Dacă ne gândim și facem o mică comparație a bugetului general al județului Mureș, trebuie să afirm că este cu 18,73% mai mare decât bugetul din anul 2023. Deci, bugetul general consolidat este de 1.016.000.000 lei față de anul trecut, când am avut 855 de milioane de lei”, a declarat președintele Consiliului Județean (CJ) Mureș, Peter Ferenc, într-o conferință de presă.

Președintele CJ Mureș a precizat că în acest buget general este inclus și bugetul spitalelor, ceea ce reprezintă 503,7 milioane de lei.

“Spitalele, din acest buget de 1.000.016.000 lei, au un buget de 503,7 milioane de lei. Deci bugetul propriu Consiliului Județean sau al județului Mureș este de 512,4 milioane de lei, din care 39% este destinat dezvoltării, adică puțin mai mult de o treime este destinată dezvoltării. La funcționare avem 830 de milioane de lei, aici inclusiv spitalele, aparatul propriu și instituțiile subordonate, ceea ce reprezintă 67% din bugetul general al județului. La investiții avem 197 de milioane de lei, iar dacă ne gândim la proiectele europene, aici avem 287,1 milioane de lei, ceea ce trebuie să achităm în anul acesta”, a precizat Peter Ferenc.

Potrivit acestuia, în județul Mureș sunt 27 de proiecte europene câștigate, valoarea totală a acestora este de 623 milioane de lei, din care în acest an trebuie achitată suma de 287,1 milioane de lei.

“Din cele 27 de proiecte, la 10 suntem lideri ca și instituție, Consiliul Județean, la 17 suntem parteneri cu diferite instituții subordonate, cum este de exemplu spitalul sau parteneri, cum este traseul cicloturistic, împreună cu Suceava și cu Bistrița-Năsăud, unde Suceava este lider de proiect. Noi suntem parteneri asociați la acest proiect mare (…) Din proiectele cu finanțare europeană, nouă au fost începute în 2022 și șapte în anul 2023”, a mai afirmat Peter Ferenc.

Lasă un comentariu