ROMA: Ședință comună a guvernelor Italiei și României. Cele două țări trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului lor strategic consolidat

Distribuie pe:

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului lor strategic consolidat, a afirmat, joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a adăugat că declarația comună pe care a semnat-o cu premierul Giorgia Meloni pune bazele unui plan de acțiune care va întări la un alt nivel relațiile dintre cele două state.

“La 13 ani de la ultima reuniune interguvernamentală în acest format, care a avut loc la București, avem ocazia să scriem un nou capitol important în istoria relațiilor noastre bilaterale. Declarația comună pe care am semnat-o astăzi pune bazele unui plan de acțiune care va întări la un alt nivel relațiile dintre statele noastre. Am apreciat deschiderea doamnei președinte Meloni privind intensificarea cooperării economice, dar și pentru valorizarea diasporei românești care trăiește în Italia, precum și a comunității italiene din țara noastră”, a transmis Ciolacu, aflat în vizită la Roma, în cadrul declarațiilor comune susținute alături de omologul său italian.

El a subliniat importanța legăturilor istorice și culturale dintre cele două state.

“Românii de aici și-au demonstrat deja contribuția la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre. Uneori, trebuie să admitem că politicienii nu s-au ridicat la nivelul potențialului nostru comun, dar ne propunem amândoi, doamnă președinte, să schimbăm acest lucru. În spiritul acestor legături istorice, am decis în calitate de prim-ministru al României să contribuim la reparațiile realizate în prezent Columnei lui Traian, un monument care reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român, dar și a relațiilor culturale dintre cele două națiuni. Trebuie să ne protejăm valorile, să ne respectăm istoria și să învățăm din ea, privind împreună înainte spre ceea ce putem face pentru a menține pacea și stabilitatea pe continentul nostru și la nivel internațional”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu le-a transmis românilor din Italia că autoritățile de la București sunt la dispoziția lor.

“Doresc să mulțumesc tuturor celor care i-au făcut să se simtă bine primiți pe românii care trăiesc aici și să le transmit românilor din Italia faptul că Executivul pe care îl conduc este la dispoziția lor. Vom face tot ce se poate pentru ca legăturile lor cu țara să fie tot mai puternice. (...) De aceea, un aspect discutat intens, prevăzut și în documentele semnate, prevede intensificarea cooperării pentru protejarea lucrătorilor români din Italia, combaterea criminalității și mobilitatea forței de muncă în condiții sigure”, a completat Ciolacu.

El a mulțumit premierului italian și Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Italia pentru deblocarea situației în ceea ce privește soluționarea dosarelor de pensie ale românilor care au lucrat în peninsulă.

Totodată, șeful Guvernului și-a exprimat speranța că premierul Meloni va sprijini și demersurile pentru finalizarea negocierilor asupra acordului dintre Episcopia Ortodoxă Română și Cabinetul italian, începute în 2012, cu privire la statutul clerului ortodox românesc.

În cadrul ședinței comune a celor două Guverne, un subiect principal a fost legat de dimensiunea economică.

“Italia este al doilea partener comercial al României. Avem semnale că statisticile oficiale vor arăta că schimburile comerciale bilaterale au depășit 20 de miliarde de euro în 2023, un nou record. În același timp, observ cu satisfacție că românii de aici au ajuns pe locul doi într-un clasament al străinilor care își deschid afaceri în Italia, cu zeci de mii de firme și întreprinderi individuale. În plus, mai multe companii românești importante au investit în Italia, în ultimii ani: Banca Transilvania, Digi, Bitdefender sau UiPath, toți lideri în domeniile lor de activitate. Îmi doresc ca acest lucru să continue să se dezvolte, iar interesul ridicat pentru Forumul Economic Italia - România, care va avea loc în această după-amiază, confirmă pe deplin acest lucru”, a evidențiat Ciolacu.

El a lansat și un apel firmelor italiene pentru a investi în România.

“Veniți să investiți în România, pentru că veți avea numai de câștigat. Mediul de afaceri italian prezent deja în România contribuie la dezvoltarea economică a țării noastre. (...) Dorim să folosim și mai mult know-how-ul din Italia și să realizăm un transfer de competențe și cunoștințe în așa fel încât competitivitatea economică a ambelor state să crească și să dezvoltăm cât mai multe inițiative comune. (...) În prezent, avem multe proiecte comune de o importanță strategică. În zona transporturilor și construcțiilor, în materie de energie sau în domeniul apărării, există un potențial semnificativ pe care dorim să îl valorizăm. De aceea, miniștrii de resort au discutat intens fiecare problematică în vederea identificării celor mai bune soluții pentru întărirea cooperării noastre”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Reuniunea Cabinetelor de la București și Roma a prilejuit și discuții privind temele agendei europene și internaționale.

“România și Italia privesc la fel multe dintre provocările cu care ne confruntăm în prezent. Avem nevoie de o lume în care regulile internaționale să fie respectate, trebuie să ne protejăm valorile, iar Uniunea Europeană și NATO trebuie să ne ajute să identificăm cele mai bune soluții comune. Sunt convins că împreună, România și Italia, vor continua să fie actori influenți în cele două structuri internaționale și vom ajuta la modernizarea acțiunii lor în așa fel încât să devină mai eficiente”, a explicat Ciolacu.

În același timp, el și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul necondiționat al Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Premierul a anunțat că va solicita colegilor din Guvern să urmărească îndeaproape planul de acțiune discutat pentru ca următoarea reuniune a celor două Cabinete să se realizeze mult mai rapid, cu rezultate palpabile.

“Potențial există, dar este nevoie ca România și Italia să demonstreze mai multă ambiție. Doamnă președinte Meloni, dragă Giorgia, îți mulțumesc pentru dialogul foarte bun de astăzi și deschiderea de care dai dovadă. Sunt convins că suntem pe drumul cel bun, atât în ceea ce privește întărirea Parteneriatului nostru strategic, cât și a prieteniei sincere dintre națiunile noastre”, a încheiat Ciolacu. (Agerpres)

Lasă un comentariu