Studiu: Democrația este în suferință în lume din cauza războaielor și polarizării politice

Distribuie pe:

Standardele democratice au scăzut în întreaga lume în 2023 din cauza răspândirii războaielor, a practicilor autoritare și a scăderii nivelului de încredere în partidele politice tradiționale, conform unui studiu realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU) publicat joi, relatează AFP.

În timp ce două noi țări, Paraguay și Papua Noua Guinee, sunt clasate printre democrații în 2023, media globală a indicelui a scăzut la 5,23 din 10, de la 5,29 în anul precedent, cel mai de jos nivel de la publicarea primului studiu în 2006.

“Această deteriorare a stării democrației din întreaga lume este cauzată în principal de evoluțiile negative din țările nedemocratice, cum ar fi reapariția conflictelor violente și a măsurilor autoritare”, notează raportul.

Dintre cele 74 de țări (din 167 studiate) considerate democratice, doar 24, reprezentând numai 7,8 % din populația lumii, sunt descrise ca “democrații complete”, adică “țări în care libertățile politice și civile fundamentale nu doar sunt respectate, ci tind să fie susținute și de o cultură politică favorabilă dezvoltării cetățenilor”.

Celelalte 50, din Statele Unite până în Israel, Brazilia și Thailanda, aparțin “democrațiilor deficiente”, unde “au loc și alegeri libere și corecte și, chiar dacă există probleme (cum ar fi atacurile asupra libertății presei), libertățile civile fundamentale sunt respectate”, conform EIU.

Paraguay și Papua Noua Guinee s-au alăturat celei de-a doua categorii în acest an.

Restul țărilor sunt împărțite între “regim hibrid” și “regim autoritar”, conform unui indice calculat pe baza a cinci criterii: procesele electorale și pluralismul, funcționarea guvernului, participarea politică, cultura politică și libertățile civile.

Niger, cu 29 de locuri pierdute (locul 141), și Gabon (-28, locul 146), sunt cele două țări care au suferit cele mai mari scăderi în clasament. Ambele au experimentat o lovitură de stat în 2023.

Europa de Vest este singura regiune care și-a îmbunătățit scorul, “depășind America de Nord”, care nu se află în fruntea clasamentului “pentru prima dată de la înființarea indicelui în 2006”.

Din ce în ce mai multe țări se confruntă cu “scăderea încrederii în principalele partide politice și lideri” și cedează “«războaielor culturale» de tipul celor care caracterizează de mult timp Statele Unite”, se arată în raport.

Europa de Vest, pe de altă parte, se spune că este “subminată de un nivel scăzut de încredere în guvern și polarizată în jurul problemei imigrației”. (Agerpres)

(Sursa foto:The Economist Intelligence Unit/facebook.com)

Lasă un comentariu