Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind recalcularea pensiilor.
În primul rând, proiectul detaliază condițiile în care românii pot accesa diferite tipuri de pensii și clarifică modul în care se calculează acestea, începând cu 1 septembrie 2024.
Totodată, arată modul de valorificare a veniturilor brute și a stagiului de cotizare, precum și mecanismele de dovedire a acestora în cazul în care înregistrările caselor teritoriale de pensii sunt incomplete sau lipsesc. Proiectul include și reglementări despre perioadele în care se încheie contractul de asigurare socială și despre cum acestea se reflectă în determinarea dreptului la pensie și prevede posibilitatea transferului contractului de asigurare socială în caz de schimbare a domiciliului sau reședinței, asigurând astfel continuitatea prestațiilor sociale.
În plus, se face o distincție clară între perioadele contributive și cele necontributive, cu mențiunea că ambele tipuri sunt valorificate în stabilirea prestațiilor de asigurări sociale, cu condiția ca persoana să fi fost asigurată în sistemul public și să aibă stagiu de cotizare contributiv. De asemenea, proiectul reglementează modul în care se vor majora stagiul minim de cotizare și vârsta de pensionare, în funcție de speranța de viață din România.
Un alt punct de interes este acela al egalizării vârstelor standard de pensionare între bărbați și femei, un proces care va fi realizat eșalonat până în anul 2035, însă femeile care au născut și crescut copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare, iar proiectul detaliază acest drept.
Pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare, există posibilitatea pensionării anticipate, dar cu respectarea unor condiții bine definite. Este introdus și conceptul punctelor de stabilitate, ca stimulente pentru cei care aleg să își prelungească activitatea profesională peste durata standard.
În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noii legi, se vor recalcula din oficiu toate dosarele ce conțin adeverințe cu sporuri nevalorificate anterior.
*
Până la data de 25 februarie 2024, toți cei interesați pot transmite sugestii și observații în vederea îmbunătățirii actului normativ și eliminării neclarităților, pe adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro. (L.P.) (Sursa foto: pexels.com)
Lucreția Pop