Guvern: Valoarea totală a despăgubirilor cerute României în dosarul Roșia Montană este de 6,7 miliarde de dolari

Distribuie pe:

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internațional deschis împotriva României, legat de “proiectul minier aurifer de la Roșia Montană”, se ridică la aproximativ 6,7 miliarde USD, potrivit unui răspuns transmis de Guvern, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, la solicitarea AGERPRES.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul Curții de Arbitraj Internaționale a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) cu nr. ARB/15/31, în iulie 2015, iar în septembrie 2023, tribunalul care a judecat speța a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

Conform datelor furnizate de Guvern, hotărârea arbitrală motivată a ICSID nu a fost comunicată Ministerului Finanțelor până la data de 20 februarie și “nici nu se cunoaște momentul exact al comunicării”.

Totodată, Executivul a menționat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autoritățile române în acest caz se regăsesc în “Convenția pentru reglementarea diferendelor relative la investiții între state și persoane ale altor state, încheiată la Washington, la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 62/1975”.

“Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr. 356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Pe această cale, reclamanții au solicitat tribunalului arbitral internațional să constate că România a încălcat tratamentul just și echitabil și deplina protecție și securitate a investiției Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaționale de protecție a investițiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD”, informează Guvernul.

Reprezentarea României în fața Curții de Arbitraj Internaționale a fost realizată de către Ministerul Finanțelor, în conformitate cu dispozițiile OUG nr.126/2005.

Reprezentarea juridică a României în acest dosar a fost asigurată de consorțiul format din societățile de avocatură Lalive Avocats (Elveția) și SCA Leaua, Damcali, Deaconu, Păunescu (România).

Executivul precizează că, în cursul susținerilor detaliate a acțiunii arbitrale, reclamanții au afirmat că “acest diferend a fost determinat de modul de implementare a așa-numitului «Proiect minier aurifer de la Roșia Montan㻓.

“Guvernul a inclus în mod necorespunzător și apoi a menținut o zonă a proiectului minier aurifer de la Roșia Montană pe o Listă a Monumentelor Istorice începând cu anul 2010. Organismul competent român (Comisia de specialitate constituită în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor) nu a emis o recomandare cu privire la evaluarea impactului Proiectului minier aurifer de la Roșia Montană asupra mediului timp de aproximativ nouă ani (2006-2015). Ulterior, s-a susținut că nici până în prezent nu este emis un astfel de acord de mediu”, se arată în document. Reclamanții au susținut și că, în anul 2013, “Parlamentul a inițiat o lege care nu era necesară și, ulterior, a respins proiectul de lege care ar fi permis implementarea Proiectului minier aurifer de la Roșia Montană”.

“În privința listării zonei Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, s-a susținut că: nominalizarea și Listarea UNESCO a făcut implementarea proiectului minier imposibilă din punct de vedere legal”, se arată în răspuns. (Agerpres)

Lasă un comentariu