Proiect: Se modifică procedura de atestare a asistenților maternali

Distribuie pe:

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care propune reglementarea mai riguroasă a condițiilor în care o persoană poate fi atestată ca asistent maternal. Printre altele, proiectul introduce restricții legate de vârstă, pregătire și venituri, dar și sancțiuni.

Rețeaua actuală de asistenți maternali, îmbătrânită și cu nivel scăzut de educație

În nota de fundamentare, inițiatorii arată că, în prezent, rețeaua națională de asistență maternală este alcătuită din rețele județene care diferă semnificativ în mai multe privințe: “Rețeaua națională este un mix între rețele dezvoltate la începutul anilor 2000 și rețele consolidate după 2011, între rețele extinse și rețele mici, unele predominant urbane și altele rurale. Dincolo de aceste diferențe, rețeaua de asistență maternală este înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu scăzut de educație.

În medie, experiența ca asistent maternal este de 11 ani, dar experiența de lucru cu copiii cu dizabilități, precum și cu grupurile de frați este redusă în rândul asistenților maternali. Pe lângă experiența limitată, nici formarea de care beneficiază asistenții maternali nu este suficientă pentru a crea o masă critică de specializare în lucrul cu copiii.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a asigura o mai mare coerență și transparență statutului asistentului maternal, precum și procesului de selectare, evaluare și atestare a uneia dintre cele mai importante categorii profesionale, care activează în domeniul protecției copilului separat temporar sau definitiv de părinții săi, respectiv asistentul maternal”.

Studii necesare minime - gimnaziul

Potrivit proiectului, poate deveni asistent maternal, persoana care îndeplinește cumulativ mai multe condiții, și anume a împlinit vârsta de 18 ani și are capacitate deplină de exercițiu; a absolvit învățământul gimnazial; prin comportamentul ei în societate și profilul psihologic prezintă garanții morale cu privire la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor; persoana și soțul (soția) prezintă disponibilități afective în relațiile cu copiii; soțul (soția) și copiii cu vârste de peste 14 ani care au același domiciliu cu solicitantul și-au exprimat acordul cu privire la primirea în familie a unui copil (copii).

De asemenea, persoana care dorește să fie asistent maternal trebuie să aibă domiciliul într-o localitate cu acces la servicii educaționale, medicale și, după caz, la servicii de abilitare, reabilitare necesare copilului (copiilor) pe care îi va primi în plasament; are drept de folosință asupra unei locuințe care acoperă în mod corespunzător necesitățile de preparare a hranei, de igienă, educație și odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copilului (copiilor) care urmează a fi primiți în plasament și pentru care se poate asigura un spațiu individualizat de odihnă și efectuare a temelor și cel puțin unul dintre membrii adulți ai familiei, cu care locuiește, realizează venituri.

Persoane care nu pot deveni asistenți maternali

Interzis la a deveni asistent maternal are persoana care a depășit vârsta standard de pensionare, a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârșirea cu intenție a unor infracțiuni contra persoanei, contra autorității, contra înfăptuirii justiției, precum și de corupție și de serviciu; are în familie membri cu vârsta de peste 14 ani sau alte persoane, care locuiesc împreună cu aceasta, care au fost condamnați prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o faptă penală din categoria anterioară, a fost decăzută din drepturile părintești prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau i-au fost interzise drepturile părintești ca pedeapsă complementară; suferă de boli transmisibile, care ar putea pune în pericol starea de sănătate a copilului, are în familie membri sau alte persoane care locuiesc cu aceasta, care suferă de boli transmisibile, care ar putea pune în pericol starea de sănătate a copilului sau are istoric de violență în cadrul propriei familii, în rețeaua socială sau în comunitate.

Desigur, nu poate deveni asistent maternal nici persoana ce are istoric de violență în cadrul propriei familii, în rețeaua socială sau în comunitate; a avut sau, după caz, are copil în sistemul de protecție specială; a consimțit la adopția propriului copil; suferă de boli psihice, este dependentă de alcool, droguri sau alte substanțe psihotrope; are în familie membri sau alte persoane majore, care locuiesc cu aceasta, care suferă de boli psihice, sunt dependente de alcool, droguri sau alte substanțe psihotrope sau i s-a retras atestatul de asistent maternal, cu excepția situației în care atestatul a fost retras la cerere.

Valabilitatea atestatului, pe perioadă nedeterminată

Cursurile de formare profesională au o durată de 80 de ore, din care 50 de ore de teorie și 30 de ore de practică și se organizează după un curriculum elaborat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Valabilitatea atestatului asistentului maternal se va extinde de la 3 ani la perioadă neterminată, însă evaluarea asistentului de către specialiști se va face din doi în doi ani, pentru a se evita apariția unor situații de risc la adresa siguranței și bunăstării copiilor aflați în plasament.

În procesul de selectare, se prevede că asistentul maternal nu poate primi în plasament copiii cu care este rudă până la gradul IV inclusiv și nici un alt copil dacă diferența de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani. Totuși, diferența de vârstă de 47 de ani nu se aplică în cazul în care copilul face parte dintr-un grup de frați.

Totodată, se introduce interdicția de a plasa un număr de copii mai mare decât cel prevăzut, cu excepția situației în care copilul pentru care se propune măsura de protecție specială aparține unui grup de frați aflați în plasament la același asistent maternal.

Amenzi de până la 10.000 de lei

Proiectul de hotărâre prevede și instituirea unor amenzi contravenționale în cazul în care asitentul maternal nu respectă noile reglementări: “Constituie contravenții faptele care nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit Codului penal, să fie considerate infracțiuni. Acestea vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 2.500 și 10.000 de lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoane anume desemnate dintre cele cu atribuții de control din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”.

*

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare pot fi trimise pe adresa de e-mail cristina.cuculas@anpfdc.ro, până la data de 29 februarie 2024. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu