Rusia nu exclude un război nuclear... “din întâmplare”

Distribuie pe:

La trei zile după ce a amenințat că va bombarda Londra și Washington-ul dacă pierde în Ucraina, Rusia avertizează că ar putea declanșa “din întâmplare” un război nuclear, deoarece liderii occidentali “neputincioși” calculează greșit riscul unei conflagrații mondiale, notează dailymail.co.uk în ediția sa online de ieri.

Un apropiat lui Vladimir Putin și fost președinte al Federației Ruse a avertizat ieri, Occidentul că Rusia este capabilă să declanșeze un război nuclear “în mod accidental”.

Dmitri Medvedev, acum șef adjunct al consiliului de securitate al lui Putin, i-a numit pe liderii occidentali “neputincioși” deoarece calculează greșit riscul unui război nuclear atât ca decizie deliberată a lui Putin - cât și ca “un cumplit accident”.

“Acest ceas, care ticăie într-o anumită direcție, și-a mărit acum accelerația foarte mult”, a avertizat Medvedev, făcând aluzie la “amenințarea clară, pentru întreaga umanitate”. “Și în asta văd și incapacitatea, scuzați, neputința acestor autorități occidentale, care continuă să spună același lucru: Nu, rușii doar ne sperie, nu vor face asta niciodată. Ei bine, greșesc”.

Avertismentul vine la doar câteva zile după ce fostul președinte a amenințat că Rusia ar putea ataca Marea Britanie, SUA, Ucraina și pe susținătorii ei dacă este forțată să cedeze teritoriile ocupate.

“Încercările de a restabili granițele Rusiei din 1991 vor duce doar la un singur lucru - un război global cu țările occidentale, cu utilizarea întregului nostru arsenal strategic (nuclear) împotriva Kievului, Berlinului, Londrei și Washington-ului. Și împotriva tuturor celorlalte locuri istorice frumoase care au fost incluse de multă vreme în țintele de zbor ale triadei noastre nucleare”, a spus el duminică, referindu-se la gama de arme nucleare a Rusiei. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu