Externe * Externe * Externe

Distribuie pe:

Omul lui Putin, trimis să se caute la cap

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, l-a descris joi pe vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, Dmitri Medvedev, drept “eternul număr doi” și i-a recomandat să meargă la medic, după ultimele declarații ale acestuia privind expansionismul rus în Ucraina: “Singurul lucru pe care îl putem spune, pe care îl putem recomanda, este consilierea și îngrijirea psihologică și nu sunt sigur că statul rus, cu miliardele pe care le-a irosit în acest război ilegal împotriva Ucrainei, își poate permite în prezent să mai investească ceva în asistența socială și de sănătate pentru poporul său”, a comentat el.

Medvedev a declarat miercuri pe canalul său Telegram că “încercările de a împinge Rusia la frontierele din 1991 vor duce doar către un singur lucru: către un război global cu țările occidentale folosind întregul arsenal strategic al statului nostru”.

Mai mult, în presa rusă de joi, Medvedev a speculat până unde ar trebui să meargă Rusia: “Unde să se oprim? Nu știu. (...) Să fie Kiev? Da, probabil ar trebui să fie la Kiev. Dacă nu acum, atunci peste ceva timp, poate într-o altă fază a evoluției acestui conflict”.

Purtătorul de cuvânt al lui Borrell a reamintit că miniștrii de externe ai blocului comunitar au fost “foarte clari” luni, când s-au întâlnit la Bruxelles în cadrul reuniunii lor lunare, că UE “este hotărâtă ca Ucraina să își continue apărarea legitimă împotriva agresiunii, mai ales acum că ne apropiem de doi ani de când începutul invaziei pe scară largă”.

Stano a dat asigurări că Borrell și statele membre “fac tot ce le stă în putință pentru a furniza Ucrainei mai mult și mai rapid, nu numai atât timp cât este necesar, ci tot ce este necesar”, de la muniție până la echipament militar, pentru ca Kievul să poată avea câștig de cauză asupra agresorului.

Planurile lui Netanyahu pentru ziua de după

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a făcut public joi seara, pentru prima dată la patru luni și jumătate de la începerea războiului din Fâșia Gaza, planul său pentru “ziua de după” conflict, în care a prezentat o enclavă palestiniană demilitarizată, cu securitate dependentă de Israel și fără Agenția ONU pentru Refugiați.

Netanyahu și-a prezentat planul în fața cabinetului său de securitate, a relatat joi seara târziu publicația The Times of Israel, potrivit căreia acest plan prevede controlul deplin al armatei israeliene asupra întregii enclave, având următoarele obiective pe termen scurt: distrugerea capacităților militare și a infrastructurii guvernamentale atât ale Hamas, cât și ale Jihadului Islamic, eliberarea ostaticilor și împiedicarea ca Fâșia Gaza să devină din nou o amenințare.

Pe termen mediu, el a anunțat o Fâșie Gaza în care Israelul își va menține libertatea operațiunilor militare “fără limită de timp”, cu un perimetru de securitate la linia de demarcație și controlul israelian al frontierei dintre Gaza și Egipt pentru a preveni reapariția “elementelor teroriste în Fâșia Gaza”.

De asemenea, Israelul afirmă că va menține controlul de securitate asupra Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza, în timp ce în enclavă “va exista o demilitarizare completă”, dincolo de ceea ce este necesar pentru a menține legea și ordinea.

Cu privire la viitoarea administrație în Fâșia Gaza, documentul afirmă vag că acesta va fi condusă de “funcționari locali” cu “experiență administrativă”, niște persoane care să nu aibă legături cu “țări sau entități care sprijină terorismul”.

Statele Unite - noi sancțiuni împotriva Rusiei ce vizează peste 500 de entități legate de “susținătorii săi și mașina sa de război”

Aceasta va fi cea mai mare tranșă de la începutul invadării Ucrainei de către Putin precizează surse ale Casei Albe, subliniind că aceste sancțiuni vor fi luate atât de Departamentul Trezoreriei, cât și de Departamentul de Stat.

Casa Albă indicase mai devreme în cursul zilei de joi că vineri (ieri -n.n.) vor fi anunțate sancțiuni “majore” împotriva Rusiei ca răspuns la moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi, dar și pentru a marca doi ani de când a început invazia Ucrainei.

Administrația Biden asigură în mod regulat Ucraina de sprijinul său, dar ajutorul military de 60 de miliarde de dolari este blocat în prezent în Congres.

La rândul său, Regatul Unit a anunțat joi sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, ce vizează peste 50 de personalități și companii, în special în sectoare ce permit armatei ruse să se aprovizioneze cu muniție, rachete și explozibili, precum și “surse cheie de venit pentru Rusia”, cum ar fi comerțul cu metale, diamante și resurse energetice. Londra a anunțat, de asemenea, noi livrări de rachete către Kiev.

De asemenea, SUA vor adopta “sancțiuni suplimentare” împotriva Iranului din cauza sprijinului Teheranului pentru ofensiva militară rusă în Ucraina, a anunțat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Letonia interzice importul de alimente și produse piscicole ruse și belaruse

Parlamentul Letoniei a interzis, joi, importul de alimente, produse piscicole și furaje din Rusia și din Republica Belarus, inclusiv prin țări terțe, însă fără să pună capăt tranzitului acestor mărfuri pe teritoriul său, informează AFP.

Amendamentul la legislația letonă asupra agriculturii, care mai trebuie promulgat de președintele Edgars Rinkevics, se va aplica până în iulie 2025, dată la care ar putea fi prelungit pentru anii următori dacă va fi necesar.

Problema a fost pusă de agricultorii letoni la începutul lunii, în timpul unei manifestații, când circa 2.000 de tractoare au intrat în 16 orașe ale țării, fermierii cerând oprirea importurilor de “cereale cu sânge” provenite din Rusia.

“Acționăm rapid pentru a impune interdicții, însă transportul de cereale din Rusia și Belarus prin porturile noastre maritime rămâne un lucru mai delicat”, a declarat Armands Krauze, ministrul leton al agriculturii.

“Letonia poate să interzică propriile importuri din Rusia, însă doar UE poate conveni asupra unei acțiuni coordonate atunci când este vorba de a interzice tranzitul de produse rusești pe teritoriul UE”, a adăugat Krauze în fața jurnaliștilor.

Chiar dacă Letonia este un producător net de cereale, cu un excedent anual de trei milioane de tone destinate exportului, ea a importat 425.000 de tone de cereale rusești anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere cu 60% în raport cu 2022, potrivit autorităților vamale.

Letonia, care face parte din Uniunea Europeană și din NATO, este un aliat fidel al Ucrainei.

Remarca lui Biden ticălos nebun” arată de ce acesta e totuși preferabil ca președinte, susține Putin

Președintele rus Vladimir Putin a susținut joi că recentul calificativ de “ticălos nebun” folosit referitor la el de omologul său american, Joe Biden, arată de ce Kremlinul îl consideră totuși pe acesta din urmă preferabil ca președinte față de Donald Trump, relatează Reuters.

“Noi suntem gata să lucrăm cu orice președinte. Dar eu cred că pentru noi, Biden este preferabil, pentru Rusia, și judecând după ce a spus am perfectă dreptate”, a declarat, surâzând, Putin la televiziunea de stat.

“Nu-i ca și cum mi-ar putea spune «Mulțumesc, Volodea, bravo, mi-ai fost de mare ajutor»“, a adăugat el.

“M-ați întrebat care este mai bun pentru noi. Am spus atunci și cred în continuare că pot să repet: Biden”, a subliniat Putin.

Kremlinul a declarat joi că remarca liderului de la Casa Albă la adresa lui Vladimir Putin nu face cinste SUA și celor care utilizează un astfel de limbaj și consideră că a fost o încercare nereușită a președintelui american de a apărea ca un “cowboy de la Hollywood”.

Expresia folosită de Biden în limba engleză, miercuri, la un eveniment legat de strângerea de fonduri pentru alegeri la San Francisco, a fost “crazy SOB”, prescurtare de la “son of a bitch”, care poate fi tradusă prin “nenorocit”, “ticălos” sau “fiu de cățea”.

Întrebat, săptămâna trecută, de un jurnalist care președinte ar fi mai bun pentru Rusia, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc în noiembrie în SUA, Putin a răspuns: “Biden este o persoană mai experimentată. Este previzibil, este un politician cu experiență” (AGERPRES)

Lasă un comentariu