În cazul accidentelor rutiere cu victime, se va consemna și starea elementelor de semnalizare

Distribuie pe:

Camera Deputaților (for decizional) a adoptat recent un proiect de modificare a Codului Rutier, astfel încât, în cazul producerii unui accident din care a rezultat decesul sau rănirea unei persoane, polițiștii care fac cercetarea la fața locului vor fi obligați să consemneze în actele de constatare dacă există sau nu elemente de semnalizare rutieră (indicatoare, marcaje etc.) și care este starea acestora.

În cazul accidentelor fără victime, consemnarea eventualelor probleme existente în legătură cu semnalizarea rutieră se va face doar la cerere.

Actul normativ prevede că, în cazul accidentelor de circulație din care rezultă decesul sau, după caz, vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, polițistul care trebuie să facă cercetarea la locul faptei va fi obligat să menționeze în actele de constatare existența ori inexistența modului de semnalizare rutieră și calitatea acesteia, să înregistreze foto și video existența sau inexistența semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia.

Pe de altă parte, în cazul unui accident fără victime, respectiv al unuia din care au rezultat numai pagube materiale, polițistul responsabil de soluționarea lui va consemna lipsa semnalizării rutiere sau eventualele probleme numai dacă cel puțin una dintre persoanele implicate solicită acest lucru.

Totodată, modificările includ și obligația ca administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor să ia toate măsurile de înlăturare a indicatoarelor și mijloacelor de semnalizare rutieră temporară la finalizarea lucrărilor, astfel încât să nu stânjenească sau să pună în pericol siguranța circulației.

În situația în care administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor nu respectă obligația de a lua toate măsurile de înlăturare a indicatoarelor și mijloacelor de semnalizare rutieră temporară la finalizarea lucrărilor, riscă sancționarea cu amendă cuprinsă între 3.465 și 16.500 de lei (21 - 100 de puncte-amendă).

Noile modificări vor intra în vigoare după promulgarea actului normativ de către președintele țării și publicarea lui în Monitorul Oficial. (L.P.) (Sursa foto: freepik.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu