Primul om cu cip implantat în creier poate să controleze mouse-ul unui calculator cu gândul

Distribuie pe:

Primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink pare să se fi recuperat complet și este capabil să controleze un mouse de calculator cu ajutorul gândurilor sale, a declarat luni seară fondatorul acestui start-up american, Elon Musk, informează Reuters.

“Progresul este bun, iar pacientul pare să se fi recuperat complet, fără efecte negative de care să avem cunoștință. Pacientul este capabil să deplaseze un mouse pe tot ecranul doar cu ajutorul gândurilor”, a declarat Elon Musk la un eveniment organizat de Spaces pe rețeaua de socializare X.

Potrivit lui Elon Musk, compania Neuralink încearcă acum să obțină cât mai multe clickuri din partea pacientului.

Reprezentanții Neuralink nu au dat curs deocamdată invitației transmise de Reuters pentru a face dezvăluiri suplimentare despre acest proiect.

Compania americană a implantat cu succes un cip în creierul primului său pacient uman luna trecută, după ce a primit aprobarea de recrutare pentru studii pe oameni în septembrie 2023.

Studiul folosește un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-computer într-o regiune a creierului care controlează intenția de mișcare, a precizat Neuralink, adăugând că obiectivul inițial este de a permite oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator cu ajutorul gândurilor lor.

Elon Musk are ambiții mari pentru Neuralink, afirmând că această companie ar facilita inserțiile chirurgicale rapide ale dispozitivelor sale cu cipuri pentru tratarea unor afecțiuni precum obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia.

Neuralink, evaluată anul trecut la aproximativ 5 miliarde de dolari, s-a confruntat în repetate rânduri cu solicitări de evaluare și control în ceea ce privește protocoalele sale de siguranță. Reuters a raportat luna trecută că firma americană a fost amendată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al Statelor Unite privind circulația materialelor periculoase. (AGERPRES)

Studiu: Medicament cunoscut pentru astm, eficient pentru prevenirea alergiilor la alimente

Un medicament deja cunoscut și utilizat pentru tratamentul astmului, numit Xolair, s-a dovedit eficient la prevenirea reacțiilor alergice asociate mai multor alimente, a relevat un studiu publicat duminică, transmite luni AFP.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat tratamentul la 16 februarie, cu această utilizare specifică, pentru adulți și copii cu vârsta de peste un an, într-un context în care alergiile alimentare reprezintă un motiv din ce în ce mai mare de îngrijorare în această țară.

La pacienții implicați în studiu, care au beneficiat de acest tratament, toți copii alergici, s-a constatat o creștere semnificativă a toleranței la produse alimentare precum arahide, nuci, ouă, lapte și grâu, conform New England Journal of Medicine.

După o perioadă de injecții regulate, timp de 16 până la 20 de săptămâni, 67% dintre pacienții cărora li s-a administrat omalizumab au tolerat, spre exemplu, o doză de 600 mg de arahide, în comparație cu doar 7% dintre pacienții care au primit un placebo.

Studiul, finanțat de Departamentul de Sănătate al SUA, a implicat aproximativ 177 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani.

Potrivit autorităților americane, alergiile alimentare sunt responsabile de aproximativ 30.000 de vizite la compartimentele de primiri urgențe și de 150 de decese în fiecare an în această țară. (AGERPRES)

Lasă un comentariu