Cum facem față asteniei de primăvară

Distribuie pe:

După zilele scurte de iarnă și de (relativ) frig, organismul omului are nevoie de adaptare, pentru a trece cu bine la programul de primăvară. Între timp, se instalează astenia, o stare caracterizată de specialiștii citați de click.ro, prin lipsa de vitalitate și oboseală generală.

Nu este o boală - Deși nu este considerată a fi o boală, astenia de primăvară vine cu un set de simptome caracteristice legate de lipsa de energie, stare de apatie sau tristețe. Este o tulburare care se produce, în general, la trecerea de la iarnă la primăvară și are legătură cu capacitatea organismului nostru de a se adapta la schimbările externe.

Chiar dacă primăvara este un anotimp minunat, de care ne bucurăm întotdeauna, nu trebuie să uităm că el vine la pachet cu o serie de procese care afectează starea noastră mentală și fizică. După aproximativ patru luni în care perioada de lumină este mai scurtă decât cea de noapte, iar sinteza de serotonină (hormonul fericirii produs cu ajutorul luminii) scade, în defavoarea melatoninei (hormonul somnului), la finalul acestei perioade este firesc să apară semne ale acestui regim de hibernare.

Simptome - În ceea ce privește simptomele, se disting două mari categorii, respectiv fizice și psihice. Cele de ordin fizic se manifestă prin amețeli, stare de agitație, epuizare zilnică, oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, tensiune arterial redusă, dereglări hormonale, senzație de leșin, insomnia sau somnolență, disconfort fizic general.

Pe lângă acestea, specialiștii au mai identificat și simptome psihice, cum ar fi imposibilitatea de a duce la bun sfârșit anumite acțiuni, epuizarea psihică, tristețe intensă fără un motiv anume, irascibilitate, pierderea interesului în activitățile preferate.

Efecte asupra copiilor - Nici copiii nu sunt scutiți de această adaptare de la un anotimp la altul. Printre manifestările caracteristice asteniei de primăvară, în rândul micuților se află fluctuațiile de dispoziție, nevoia de a dormi mai mult ca de obicei, dificultatea de a adormi, apetitul diminuat sau irascibilitatea. În același timp, copilului îi este mai greu să se concentreze, inclusiv când vine vorba de activitățile realizate prin joacă, este mai apatic și pare lipsit de entuziasmul specific vârstei. Mai ales copiii mai mari se pot plânge că au dureri de cap sau că se simt amețiți.

Astfel de simptome pot fi însoțite, în cazul copiilor alergici, de ochi lăcrimoși, de strănut sau chiar de tulburări digestive. Cu toate acestea, ele nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni.

Efecte asupra adulților - Astenia poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Totuși, persoanele foarte active profesional, copiii și bătrânii care suferă deja de alte boli pot fi mai sensibili.

Totodată, pentru că există o strânsă legătură între dereglajul hormonal și astenie, femeile aflate la menstruație sau la menopauză au o predispoziție mai mare către această afecțiune. Cauzele concrete care duc la apariția asteniei de primăvară nu se cunosc cu exactitate, însă specialiștii sunt de părere că ar există o serie de factori ce contribuie la declanșarea sa. Astfel, pe primul loc se află lipsa luminii și a activității fizice din timpul sezonului rece, urmată de un regim alimentar sărac în vitamine, minerale și nutrienți de calitate. De asemenea, nivelul ridicat de stres, depresia, suprasolicitarea fizică sau intelectuală, dar și dereglările hormonale pot fi factori cauzatori.

Cât durează - Nu prea mult. Primele semne ușoare ale asteniei de primăvară se instalează de la mijlocul lunii februarie și se accentuează până la sfârșitul lunii martie, în cazul în care nu se iau măsurile potrivite pentru tratarea stărilor. Durata variază în funcție de fiecare persoană, însă cert este că această stare dispare atunci când nivelul serotoninei din organism se stabilizează. Dar, dacă simptomele persistă mai mult de trei săptămâni, ar fi bine să ne adresăm medicului.

Remedii naturale - Acum, că a trecut iarna, renunță la la prăjeli și la mâncărurile grase. Profită de venirea primăverii și include în alimentația ta verdețuri, cum ar fi lobodă, urzici, ștevie, salată, ceapă verde, broccoli, spanac, pătrunjel. Pe lângă faptul că au multe vitamine (A, B12, C) , conțin și fier, calciu, magneziu, potasiu și săruri minerale, ceea ce ajută organismul să se refacă. De asemenea, consumă fructe bogate în enzime, respectiv ananas, papaya, kaki, kiwi, smochine, rodie și fructul pasiunii.

În plus, dușurile făcute dimineața, cu apă ceva mai rece, favorizează circulația sanguină și dau o senzație de prospețime. La fel, sauna și masajul pot să elimine senzația de oboseală.

Acum, că zilele au devenit mai lungi, bucură-te de aerul curat și stai cel puțin 10 - 15 minute afară, când soarele strălucește. Astfel, îți refaci proviziile de vitamina D, iar aceasta te energizează.

În această perioadă, produsele stupului sunt suplimente excelente pentru întărirea imunității și pentru combaterea oboselii, mai ales pentru copii, vârstnici și persoane aflate în

convalescență. Și hidratarea este foarte importantă. Beți minimum doi litri de apă pe zi și înlocuiți cafeaua cu ceaiul verde. (L.P.) (Sursa foto: freepik.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu