Varianta prescurtată a Imnului Național, obligatorie la anumite evenimente

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 150, din 23 februarie 2024, a fost publicată Legea nr. 20/2024 pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 75/1994 privind aprobarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Potrivit noului act normativ, pentru a se asigura că cei ce participă la diverse evenimente la care se intonează imnul de stat nu greșesc versurile sau melodia acestuia, se introduce obligativitatea distribuirii, alături de titlurile de acces la evenimentele (după caz, bilete, tichete de intrare, legitimații de acces ori invitații, fluturași, flyere), a patru strofe tipărite ce constituie varianta prescurtată a imnului național.

Ca alternativă, se propune instalarea în locurile accesibile a unor ecrane pe care să fie proiectat textul celor patru strofe. Această obligație se aplică inclusiv în cazul competițiilor sportive organizate pe stadioane sau în săli.

Situațiile în care noua regulă e obligatorie vizează intonarea imnului național al României la festivitățile și ceremoniile oficiale naționale, cu ocazia Zilei imnului național, precum și la ceremoniile oficiale cu caracter internațional, precum și cu prilejul vizitelor întreprinse în România de șefi de stat și de guvern.

Noua reglementare este obligatorie și pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România, dar și la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului.

În nota de fundamentare, se precizează că această obligație a apărut avându-se în vedere faptul că realitatea cotidiană a demonstrat că interpretarea vocală a imnului ridică anumite dificultăți generate de necunoașterea ori cunoașterea incompletă, trunchiată sau aproximativă a textului imnului național de către participanții la acele evenimente unde, în mod obligatoriu, se impune intonarea imnului.

Prin noua lege se urmărește facilitarea însușirii versurilor imnului de către un număr cât mai mare de cetățeni români, dându-se astfel eficiență prevederilor constituționale care îi conferă caracter de simbol național.

În cazul în care nu respectă noua obligație, organizatorii evenimentelor menționate riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Legea nr. 20/2024 a intrat în vigoare la data de 23 februarie 2024. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu