Fermierii - principalii poluatori ai planetei?

Distribuie pe:

Protestele fermierilor din întreaga Europă țin, în aceste zile, paginile ziarelor și “breaking news-urile” televiziunilor din Europa, cu sute de tractoare blocând traficul în marile orașe europene, cu oameni epuizați după ani de politici ecologice care subminează supraviețuirea activităților lor. Dar există un motiv mai puțin cunoscut pentru o astfel de acțiune; cercetările arată că presiunile asupra fermierilor de-a lungul anilor au avut un impact negativ semnificativ asupra sănătății și bunăstării lor mintale. Acest lucru este foarte îngrijorător, dar absolut de înțeles. În multe cazuri, munca lor de zi cu zi este o activitate care s-a transmis din tată-n fiu, iar riscul de eșec creează mult stres psihic pe lângă nenumăratele dificultăți cu care se confruntă sectorul în ultima perioadă.

Fermele aparțin acestor familii de generații, dar politicile europene nu fac adesea nimic pentru a le proteja veniturile, creând insecuritate financiară și forțând multe ferme să se închidă. Cu unii care se gândesc serios la sinucidere, situația este mai dramatică decât s-ar putea crede. Un sondaj din 2023 efectuat în rândul a peste 250 de fermieri irlandezi a constatat că 20% s-au gândit la sinucidere în timp ce aproape 40% au raportat niveluri moderate până la extrem de ridicate de stres.

Fermierii raportează că se simt complet zdrobiți de politicile climatice care îi etichetează în mod nedrept drept principalii poluatori ai planetei. Creșterea costurilor, scăderea prețurilor de vânzare și regulile excesiv de rigide și inechitabile care guvernează activitatea lor le dăunează, în mod inevitabil, sănătății mintale. Sentimentul de neputință, opresiune și nedreptate a devenit insuportabil pentru mulți, în fața titlurilor din ziare și a știrilor tv care descriu sectorul agricol drept principala cauză a încălzirii globale și a pierderii biodiversității, în ciuda eforturilor de a reduce impactul asupra mediului. În acest sens, sectorul zootehnic a avut succes în reducerea emisiilor. Dar aceste îmbunătățiri nu ar trebui să fie subminate prin împiedicarea muncii fermierilor. Până la urmă, ei sunt cei care pun mâncarea pe rafturile supermarketurilor.

Fermierii sunt în fruntea luptei împotriva schimbărilor climatice dar sunt și cei mai afectați de aceasta: creșterea nesustenabilă a costurilor, reglementările din ce în ce mai stricte privind emisiile și restricțiile privind utilizarea diferitelor inputuri, portretele negative în media și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii agricoli au erodat orice respect pentru rolul lor fundamental, de gardian al pământului și furnizor de alimente. După al Doilea Război Mondial, fermierilor li s-a cerut să facă tot posibilul pentru a pune capăt foametei și a asigura aprovizionarea cu alimente. Astăzi, însă, ei sunt în mod constant criticați și etichetați drept poluatori și torționari ai animalelor. Acest tip de critică constantă ar fi obositor pentru oricine.

“Ei simt că au fost țapi ispășitori ca și cum ei ar cauza criza climatică”, a spus Louise McHugh, profesor de psihologie la University College Dublin și co-conducător al studiului de sănătate mintală menționat.

Concluzia cercetătorilor este că trebuie găsite soluții și acordat mai mult sprijin pentru sănătatea mintală a fermierilor. În Irlanda, au început deja prin a oferi module de sănătate mintală studenților de la facultățile de profil.

Franziska Aumer, studentă la Științe agricole în Bavaria, a relatat că un prieten de-al ei din Olanda și-a luat viața la vârsta de 25 de ani, după ce și-a pierdut ferma, la fel ca mulți alții din Țările de Jos, din cauza impunerii unor standarde mai stricte pentru emisiile de azot . “Era plin de viață. A luptat pentru ferma lui ani de zile”, a spus Aumer. În ciuda poveștilor tragice pe care le-a experimentat și a provocărilor cu care se confruntă sectorul, Aumer a spus că renunțarea nu este o opțiune. “Sper că politicienii și societatea ne vor aprecia și că ne vor oferi sprijin pentru ca profesia noastră să aibă un viitor. Și să nu-i distrugă pe fermieri”. (meatthefacts.eu/home/activity/beyond-the-headlines/mental -distress-for-european-farmers-the-...)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu