Deputatul Florin Roman: Creșterea taxelor a fost oprită de PNL în momentul adoptării bugetului pe anul 2024

Distribuie pe:

Deputatul PNL, Florin Roman, atrage atenția asupra subiectului creșterii taxelor în România, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook. Acesta afirmă că: “Premierul României, dl Marcel Ciolacu, ne anunță azi să stăm liniștiți că în 2024 nu vor crește taxele! Nici nu e cazul după ce guvernul Ciolacu le-a majorat anul trecut și unele au intrat în vigoare la 1 ianuarie. Ce nu spune dl Ciolacu este că creșterea taxelor a fost oprită de PNL, în momentul adoptării legii bugetului de stat, pentru anul 2024. Iar dl premier mi-a reproșat public introducerea amendamentului care nu-l lasă să mărească biruri, chiar de la tribuna Parlamentului”, a scris Florin Roman pe pagina sa de socializare.

Mai mult, deputatul liberal subliniază că PNL a reușit să transforme oprirea creșterii taxelor, de către guvernul Ciolacu, în literă de lege. “Așadar, liberalii sunt cei care au transformat oprirea creșterii taxelor,

de către guvernul Ciolacu, în literă de lege. Prin urmare, domnia sa ne spune că ne face un hatâr, prin respectarea legii. Mediul de afaceri trebuie să știe că atât timp cât vom fi la guvernare îi vom apăra de poftele celor care vor subjugarea mediului privat, pentru a susține ajutoarele sociale!”, a mai scris Florin Roman.

În luna decembrie 2023, deputatul liberal Florin Roman anunța faptul că Parlamentul României a adoptat articolul din legea bugetului, în care a fost depus amendamentul PNL, prin care se blochează creșterea impozitelor și taxelor în România, în 2024, cerută de USR în PNRR. Totodată, Florin Roman mai sublinia atunci că nu se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi. “Nu se majorează cele existente și nu se lărgesc bazele de impunere. Nu se elimină și nu se reduc facilitățile existente”, a mai explicat Florin Roman în luna decembrie 2023.

Iohannis îl felicită pe noul președinte al Ungariei: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună în beneficiul popoarelor noastre

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat, luni, pe noul președinte al Ungariei, Tamas Sulyok, pentru alegerea sa în această funcție.

“Îl felicit pe Tamas Sulyok pentru alegerea ca președinte al Ungariei. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună în beneficiul popoarelor noastre, în baza Parteneriatului strategic dintre România și Ungaria”, a scris șeful statului român pe platforma X (fostă Twitter).

Luni, parlamentarii de la Budapesta l-au ales ca președinte pe Tamas Sulyok.

Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani, care a condus Curtea Constituțională din 2016, a depus jurământul în urma votului și va prelua funcția pe data de 5 martie. În Ungaria, președintele are un rol ceremonial.

Senat: A fost adoptat proiectul referitor la modificarea datei alegerilor președintelui României

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege inițiat de UDMR, prin care se propune modificarea datei alegerilor președintelui României.

Au fost înregistrate 76 de voturi “pentru” și 20 “împotrivă”.

Dacă în forma proiectului de act normativ depus de parlamentarii UDMR se propunea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte al României, în urma amendării proiectul stipulează ca alegerile să aibă loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte.

“Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege în forma amendată de Comisia juridică și însușită de plen.

Președintele Comisiei juridice, senatorul PNL Cristian Niculescu-Tâgârlaș, a explicat că deși “organizarea alegerilor are un alt termen decât cel consacrat până acum, nu afectează cu nimic prerogativele președintelui”.

“Este vorba doar de o mai bună organizare a alegerilor și cu un timp rezonabil pentru intrarea în activitatea efectivă de președinte a persoanei care câștigă alegerile. Aceasta a fost și rațiunea să existe o perioadă tampon de adaptare, de pregătire a preluării mandatului de la președintele în funcțiune”, a spus Țâgârlaș.

Senatorul AUR Sorin Lavric a afirmat că prin această lege calendarul electoral “a fost mutilat”, iar senatorul USR Narcis Mircescu a precizat că Alianța Dreapta Unită este pregătită de alegeri, indiferent de dată.

Inițiatorii precizează că propunerea legislativă urmărește stabilirea unei perioade mai îndelungate în care se pot organiza alegerile prezidențiale raportat la termenul la care ajunge la final mandatul de președinte. Acest termen mai larg, adaugă aceștia, acordă posibilitatea pregătirii preluării mandatului de către președintele nou ales. Propunerea legislativă ia în considerare și unele modele existente la nivel internațional, asemănătoare cu propunerea formulată. De exemplu, în SUA alegerile prezidențiale se desfășoară întotdeauna în prima zi de marți a lunii noiembrie, iar președintele este învestit în noul mandat cu data de 20 ianuarie a anului următor, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 5 alin.(1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Anunț privind deschiderea consultării publice

Astăzi, 26 februarie 2024, Consiliul Județean Mureș anunță deschiderea procesului de dezbatere publică pentru următorul proiect de act normativ: Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 148/2021 pentru aprobarea unor măsuri privind utilizarea Complexului Transilvania Motor Ring, cu modificările și completările ulterioare.

Lasă un comentariu