Boloș anunță militarizarea inspectorilor antifraudă ai ANAF. În ce situații vor folosi arme

Distribuie pe:

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că inspecțiile antifraudă vor fi făcute nu de către inspectorii de la nivelul regionalelor ANAF, ci de la nivel județean, pentru eficientizarea activității. În plus, inspectorii antifraudă vor fi “militarizați”, ei urmând a purta armă.

“Avem această noutate, să zicem, pentru militarizarea inspectorilor antifraudă.

Trebuie să spun că noutatea nu numai aceasta este legată de militarizare și de această posibilitate pe care o vor avea, legală, de port armă, inclusiv de protecție în timpul serviciului, ci structurile teritoriale județene - foarte important acest lucru - să știe evazioniștii că activitatea economică ilicită va fi, cu data aprobării ordonanței de urgență, urmărită de aceste servicii teritoriale județene. Până acum, funcționau la nivelul regiunii.

Dacă se întâmpla o faptă de evaziune fiscală într-un județ care era parte din regiune, trebuia să se ducă cu mașina Inspecția Antifraudă, făcea două-trei ore pe drum, ajungea acolo, mai stătea o oră, se termina programul de muncă și mare parte din timpul alocat pentru combaterea activităților economice ilicite era pierdut pe drumuri”, a afirmat ministrul, la Digi24.

Boloș a explicat că inspectorii antifraudă se confruntă cu situații în care cei care dețin ilegal mărfuri nu reacționează calm, în momentul în care sunt anunțați că unele produse vor fi ridicate, iar înarmarea este pentru siguranța activității pe care o desfășoară.

Marcel Boloș a mai anunțat că pentru luna ianuarie a acestui an ANAF și-a atins ținta de venituri și că instituția va oferi “o surpriză” în ceea ce privește activitatea din a doua lună a anului.

Marți, după participarea la evenimentul AmCham CEO Business Forum, jurnaliștii i-au cerut noi lămuriri despre această “militarizare”.

“Inspectorii antifraudă și noul lor statut, respectiv acela de militarizare a activității acestora, este în sensul întăririi luptei antifraudă și activități economice ilicite care se desfășoară pe teritoriul județelor și de aceea intenția noastră, prin proiectul de ordonanță de urgență, este ca aceste structuri teritoriale să funcționeze la nivelul județelor. Am propus aceste măsuri care sunt la pachet, pentru că din Direcția Generală Antifraudă Fiscală dorim să facem și să fie pentru statul român un instrument puternic de luptă împotriva evaziunii fiscale și, mai ales, a activității economice ilicite. Combaterea activității economice ilicite nu se poate realiza din birou”, a declarat Marcel Boloș.

Acesta a explicat în ce context ar avea nevoie un inspector antifraudă să poarte armă.

“În momentul în care confiscă anumite bunuri, pentru că ele provin din activități economice ilicite, atunci se pot produce anumite situații neplăcute care pot duce și la utilizarea... Gândiți-vă la situația în care trebuie confiscat un bun și reacția pe care o poate avea proprietarul acelui bun din perspectiva relației cu inspectorul antifraudă “, a declarat Boloș, preluat de News.ro.

Ministrul a precizat că decizia privind militarizarea Direcției Antifraudă Fiscală este una care va fi implementată în timp și nu de îndată, întrebat dacă inspectorii antifraudă fiscală știu să folosească o armă.

“Nu discutăm de o decizie pe care o luăm de îndată, este o decizie pe care o implementăm în timp și pe care, împreună cu sprijinul MAI, urmează să o punem la punct, ei fiind cei care eliberează certificatul de port-armă. Și, din acest punct de vedere, credem că lucrurile trebuie să se așeze într-o normalitate”, a declarat Boloș.

Lasă un comentariu