29 februarie - o zi specială în calendar

Distribuie pe:

Astăzi, 29 februarie, o zi neobișnuită în calendar, care există doar o dată la patru ani... ei bine, aproape. Iată patru lucruri de știut despre această zi suplimentară din anii bisecți, transmite AFP.

Egiptul antic a încercat să-și alinieze mai bine calendarul cu ciclul natural al anotimpurilor, dar lui Iulius Caesar îi datorăm introducerea anilor bisecți, odată cu “reforma calendarului roman (...) în anul 708” (introducerea calendarului iulian în 45 î. Hr.), explică Institutul de mecanică celestă și de calcul al efemeridelor (IMCCE), din cadrul Observatorului din Paris.

În anii cu 366 de zile, ziua suplimentară era atunci un dublu al zilei de 24 februarie, adică “a șasea zi bis înainte de Calendele lunii martie”, de unde cuvântul francez “bissextile”, în timp ce limba engleză optează pentru “leap day” (ziua bisectă).

Odată cu trecerea la calendarul gregorian în 1582, “ziua suplimentară se adaugă la sfârșitul lunii februarie, a 29-a zi”, continuă IMCCE.

Deoarece mișcarea de rotație a Pământului nu durează exact 365 de zile și 6 ore în jurul Soarelui, ci 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și câteva secunde, nu toți anii care sunt multipli de patru sunt ani bisecți. De asemenea, nu sunt bisecți nici anii multipli de 100. Deci 1900 și 2100 nu au ziua de 29 februarie.

Cei care se nasc în ziua de 29 februarie se pot bucura că îmbătrânesc de patru ori mai încet. Este ceea ce remarca actrița franceză Michcle Morgan, care a murit la vârsta de 96 de ani. “Acest privilegiu de a îmbătrâni de patru ori mai încet decât alții este primul din lunga serie de șanse pe care le-am avut de-a lungul existenței mele”, a afirmat femeia care împarte această zi neobișnuită a nașterii cu compozitorul italian Rossini, actorul francez

Gérard Darmon, premierul spaniol Pedro Sanchez, rapperul american Ja Rule și umoristul canadian Sugar Sammy.

Cu o șansă din 1.506 de a se naște pe 29 februarie, doar câteva milioane de persoane din lume au această dată originală de naștere. Mai exact, 27.832 în Franța din 1968, conform datelor INSEE.

La granița cu Mexicul, cei născuți pe 29 februarie vor avea în continuare dreptul la un festival dedicat în micul oraș texan Anthony, autoproclamat capitala mondială a anilor bisecți din 1988.

De asemenea, irlandezii continuă să aibă în vedere o veche tradiție, care datează din secolul al V-lea, făcând din 29 februarie “Ziua Licenței” sau “Privilegiul Doamnelor”: ziua în care femeile puteau cere în căsătorie bărbați. Un refuz era răsplătit cu un cadou, după unii, sau cu o amendă, după alții. În 2010, aceasta a inspirat pelicula “Leap Year” (“An bisect”), o comedie romantică cu Amy Adams... desemnată “cel mai prost film al anului” de către Time Magazine. (AGERPRES)

Lasă un comentariu