Cum gestionăm relația cu un misogin

Distribuie pe:

Oricât a evoluat societatea și relațiile dintre oameni, unii bărbați au perpetuat misoginistul, ca pe o valoare prețioasă (pentru ei), manifestând dispreț și ostilitate față de femei, de multe ori chiar fără să conștientizeze acest comportament.

Psihologul Laura-Maria Cojocaru, citat de libertateapentrufemei.ro, ne învață cum să gestionăm relația cu ei, întrucât familia este importantă și merită legături armonioase. Nu este cazul nici să te cerți cu ei, dar nici să pleci capul și să te supui. Întotdeauna, poate fi găsită o cale de mijloc.

Înțelege punctul lor de vedere - Înainte să pui la punct un misogin, este bine să știi cum să faci față și cum să te porți cu membrii familiei care au accese misogine. Vestea bună este că, atunci când conștientizezi modul lor de gândire și poți anticipa interacțiunile cu ei, aceasta diminuează puterea lor de a te influența negativ.

Ține minte că cei mai mulți nu se poartă așa din răutate, ci este un comportament și un mod de gândire pe care le-au deprins de mici din familie. Tu le poți schimba în bine părerea despre tine, fără să intri în conflict sau să îți pierzi din calitățile tale feminine încercând o competiție inutilă.

Luptă cu prejudecățile - În multe privințe, România a parcurs un drum lung când vine vorba de tratamentul femeilor. Știm totuși că societatea noastră este departe de a fi egală, mai ales când vine vorba de forme mai subtile de discriminare, de multe ori manifestate inconștient. Mulți indivizi încă demonstrează un anumit nivel de antipatie față de femei.

Misoginismul este o formă extremă de sexism, care este adesea definită ca ură și dispreț față de femei. O persoană cu credințe misogine ar putea să nu fie conștientă de faptul că demonstrează ură față de femei, dar comportamentul și cuvintele lui expun prejudecăți, dispreț sau ostilitate.

Nu accepta nedreptatea - Problema cu misoginismul este că adesea acesta este verișorul ceva mai ascuns al sexismului, adică o atitudine sau o teorie care tratează femeile ca fiind inferioare bărbaților. Spre deosebire de sexiști, care se cred puternici și mândri când își afișează în mod conștient credința în superioritatea lor, mulți misogini nici nu își dau seama cum se manifestă ura față de femei în comportamentul lor.

Cauza ar putea fi și o durere cauzată de o femeie în care au avut încredere sau ar putea fi rezultatul asistării la comportamentul misogin a altora și a însușirii lui. Oamenii de orice gen pot fi misogini, deci nu se limitează doar la o mentalitate de “noi împotriva lor”.

Discută rațional - Nu trebuie să accepți remarcile nesuferite ale unor misogini, chiar dacă sunt membri ai familiei tale. Din moment ce s-ar putea să nu își dea seama că sunt ofensatori, ar fi bine să le atragi atenția. Apoi, dacă te afli la o reuniune, mai bine schimbă subiectul pentru a avea o seară agreabilă. Dacă tactica nu funcționează, încearcă alta.

Discută cu persoana și oferă argumente solide care resping punctul lui de vedere. Cu cât ești mai liniștită și mai dispusă să porți o conversație rațională, cu atât îi va fi mai greu să te contrazică.

Violență asupra femeilor - În societățile în care misoginismul este predominant, există adesea rate ridicate de violență față de femei. Ele pot fi văzute ca obiecte sau cetățeni de categoria a doua. În consecință, sunt maltratate, atât la nivel individual, cât și la nivel instituțional.

De exemplu, unei femei care este abuzată de soț i se poate spune de către un polițist că nu va aduce acuzații împotriva lui, deoarece este o chestiune de familie. Misoginismul este, de asemenea, legat de multe alte forme de violență, cum ar fi violența domestică sau agresiunea sexuală.

Când o persoană simte ură sau dispreț față de femei în general, îi este mult mai ușor să comită acte de violență împotriva lor. Un bărbat cu o viziune misogină poate privi femeile din viața lui ca pe o proprietate și le poate controla cu asprime.

Totodată, poate reacționa cu furie dacă ea nu îi oferă ceea ce se simte îndreptățit să primească, cum ar fi sexul sau dragostea romantică, ceea ce poate duce la agre-siuni sexuale, violență fizică sau chiar omucidere. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu