Proiect: PENTRU IZOLAREA LOCUINȚELOR, DOAR MATERIALE IGNIFUGE ȘI REZISTENTE LA FOC

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului, a fost depus recent un proiect de modificare a Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, astfel încât siguranța locuințelor să crească.

Mai exact, va fi introdus un nou paragraf, prin care se stabilește că “materialele și elementele de construcție utilizate pentru asigurarea protecției împotriva zgomotului și a izolației termice a construcțiilor trebuie să aibă proprietăți ignifuge și un grad ridicat de rezistență la foc”.

În nota de fundamentare, se arată că “România și-a asumat transformarea treptată a parcului imobiliar național în clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice, cât și private, cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonat până în 2050, conform strategiei naționale de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului național de clădiri, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1.034/2020.

Conform acestei strategii, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență raportează aproximativ 6.000 de incendii pe an și aproximativ 70.000 de persoane rănite în incendiile din clădiri (asfixierea cu fum fiind printre cauzele majore de deces).

Problema riscului la incendiu trebuie avută în vedere cu atenție la acțiunile de renovare energetică a clădirilor, cu precădere la lucrările de anvelopare termică realizate cu materiale ușor inflamabile (precum polistirenul expandat sau extrudat). În acest sens, trebuie actualizate reglementările tehnice privind reabilitarea termică. Prin simpla intervenție asupra normelor în vigoare pot fi salvate mii de vieți”. (L.P.)

Lucreția Pop(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu