ȘTIRI EXTERNE

Distribuie pe:

Viktor Orbán: Nu se întrevede nicio ieșire din războiul din Ucraina, iar asta paralizează politica europeană

Nu se întrevede nicio ieșire din conflictul de război din Ucraina, iar acest lucru paralizează politica europeană, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, vineri, la Antalya, unde participă la Forumul Diplomatic, la invitația președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit premierului, primul lucru care trebuie decis este în favoarea cui lucrează timpul, pentru că aceasta este cea mai importantă întrebare.

“Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea ucrainenilor și a Occidentului, iar continuarea războiului ar putea aduce succes militar Ucrainei, atunci continuarea are sens. Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea Rusiei, iar continuarea războiului va aduce succes Rusiei, atunci ar fi mai bine ca totul să se oprească acum. Eu personal fac parte dintre cei care cred că este vorba de varianta a doua”, a explicat Viktor Orbán.

Potrivit premierului, “avem necazuri”, pentru că de la începutul războiului încoace multe țări - cu excepția Ungariei - vorbesc despre asta ca fiind “războiul nostru”, iar dacă acesta este războiul nostru, și adversarul este mai puternic și ocupă teritorii, atunci și noi înșine ne regăsim de partea perdantă. Este foarte greu de explicat cum să acționăm și cum să ieșim din asta, dacă pierdem războiul, a adăugat Orbán.

Șeful guvernului de la Budapesta a vorbit și despre faptul că deseori este numit cățelușul lui Putin, respectiv un cal troian.

“Aș recomanda psihoterapia pentru asta. Asta nu este o dezbatere politică”, a declarat Viktor Orbán. Șeful de guvern a spus că el nu privește războiul din Ucraina prin ochelari ucraineni sau prin ochelarii lui Putin, ci prin ochelari maghiari: “Eu trebuie să reprezint țara și națiunea mea, și eu știu care este interesul maghiarilor. Dacă ceva este bine pentru maghiari, eu susțin acel lucru, dacă nu este bine pentru ei, eu mă opun. Este foarte simplu”, a spus premierul. Viktor Orbán a menționat și maghiarii din Ucraina Subcarpatică, oameni care locuiesc acolo de o mie de ani și acum sunt înrolați în armata ucraineană.

Premierul a fost întrebat dacă vede viitorul Ungariei în Uniunea Europeană. “Desigur”, a declarat Viktor Orbán, adăugând că “cine este maghiar este european”.

“Ungaria va avea întotdeauna un loc geopolitic aparte în Uniunea Europeană”, a subliniat politicianul maghiar, menționând și că Ungaria este membră a Consiliului Turcic pentru că este singura națiune de origine estică din Europa, “sau cel puțin, singura care este mândră de asta”. Premierul a subliniat că vrea să rămână în Uniunea Europeană, însă scopul său este ca tabăra conservatoare să devină majoritară.

Viktor Orbán a confirmat că săptămâna viitoare se va întâlni, în Florida, cu fostul președinte american Donald Trump, pe care a menționat că îl respectă foarte mult. Potrivit premierului maghiar, dacă acesta ar fi fost președinte când a izbucnit războiul din Ucraina, astăzi nu ar mai fi război, și singura șansă serioasă la pace este dacă acesta va deveni din nou președinte.

În cele din urmă, prim-ministrul maghiar a fost întrebat și despre președinția ungară a UE. Viktor Orbán a anunțat că una dintre prioritățile Ungariei va fi extinderea balcanică, totodată și competitivitatea europeană va primi o atenție deosebită în cea de-a doua jumătate a anului 2024, când Ungaria va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. (MTI)

Kremlinul denunță implicarea Occidentului în Ucraina după difuzarea înregistrării unor discuții între ofițeri germani de rang înalt

Kremlinul a denunțat, ieri, “implicarea directă” a Occidentului în Ucraina, după difuzarea pe rețelele sociale a unei discuții între câțiva ofițeri germani de rang înalt având ca subiect livrarea de arme, mai precis rachete Taurus, Ucrainei, transmit AFP și Reuters.

O înregistrare audio a unei reuniuni în videoconferință între ofițeri germani de rang înalt a fost difuzată vineri pe rețelele sociale din Rusia.

În această conversație, participanții vorbesc în principal despre ipoteza de a livra Kievului rachete Taurus cu rază lungă, de fabricație germană, despre ce ar fi necesar pentru ca forțele ucrainene să le poată utiliza pentru a lovi podul de peste strâmtoarea Kerci și despre impactul lor eventual.

Ambasadorul Germaniei la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, a fost convocat luni la Ministerul de Externe rus, de unde a plecat fără a da declarații, potrivit agențiilor de presă ruse.

“Înregistrarea însăși dovedește că, în interiorul Bundeswehr-ului, sunt discutate în mod substanțial și concret planuri de a lansa atacuri asupra teritoriului rus. Aceasta nu necesită nicio interpretare juridică. Aici totul este mai mult decât evident”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

“Trebuie să aflăm dacă Bundeswehr-ul (armata germană, n.red.) face aceasta din proprie inițiativă. Apoi întrebarea este: cât de controlabil este Bundeswehr și cât de mult controlează (cancelarul Olaf) Scholz situația? Sau dacă este parte a politicii guvernului german”, a spus Peskov.

“Ambele (scenarii) sunt rele. Ambele subliniază încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din jurul Ucrainei”.

Sâmbătă, Berlinul a confirmat că înregistrarea este autentică și că fusese “interceptată”.

Conținutul său este foarte stânjenitor pentru Germania, dat fiind că Berlinul refuză oficial să trimită rachete Taurus Kievului, invocând riscul escaladării conflictului.

În ce-l privește, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat duminică pe președintele rus Vladimir Putin că încearcă să “destabilizeze” Germania cu această înregistrare.

Ambasadorul Germaniei la Moscova a fost convocat luni la Ministerul de Externe rus, după difuzarea pe rețelele sociale a unei discuții între câțiva ofițeri germani de rang înalt având ca subiect livrarea de arme, mai precis rachete Taurus, Ucrainei, transmite AFP. (Agerpres)

Lasă un comentariu