Studiu: Efectele săptămânii de lucru de patru zile

Distribuie pe:

Un studiu recent realizat în Marea Britanie și citat de adevarul.ro a analizat modelul săptămânii de lucru de patru zile și a încercat să afle dacă acesta este benefic pentru întreprinderi și pentru angajați.

Eficiență mai mare, angajați mai fericiți

Printre rezultatele pozitive ale programului de patru zile lucrătoare pe săptămână, studiul include mai multă eficiență, angajați mai fericiți și rate mai mici de rotație.

Renunțând la modelul standard de cinci zile și 40 de ore pe săptămână, organizațiile participante au fost de acord să realizeze 100% din volumul de muncă obișnuit în 80% din timpul lucrat, reducând săptămâna de lucru la 32 de ore, fără nicio reducere a salariului.

După un an, 11% dintre companii au decis să implementeze permanent săptămâna de lucru de patru zile, iar 89% au decis să continue această structură pe o durată determinată de încă un an.

Într-un sondaj de monitorizare cu managerii și directorii executivi ai companiilor participante, 100% dintre aceștia au declarat că săptămâna de lucru de patru zile a avut un impact pozitiv sau foarte pozitiv asupra organizației lor.

Când cercetătorii au întrebat ce a schimbat structura de patru zile, 82% dintre companiile chestionate au raportat un impact pozitiv asupra bunăstării personalului, 50% au văzut efecte pozitive asupra reducerii fluctuației personalului și 32% au spus că această politică le-a îmbunătățit în mod vizibil recrutarea de personal.

Echilibru între viața profesională și cea privată

Într-un sondaj de monitorizare separate cu membrii personalului companiilor participante, beneficiile săptămânii de lucru de patru zile au fost resimțite, atât în interiorul, cât și în afara biroului.

“Îmbunătățirile în ceea ce privește sănătatea fizică și mintală, echilibrul dintre viața profesională și cea privată și satisfacția generală în viață, precum și reducerile în ceea ce privește epuizarea, constatate la sfârșitul proiectului pilot inițial, s-au menținut după un an”, afirmă realizatorii studiului.

Privind spre viitor, 58% dintre participanți se așteaptă ca săptămâna de lucru de patru zile să devină modul standard de lucru până în 2030.

La nivel internațional, studiul notează că săptămâna de lucru de patru zile a devenit o cerință-cheie în unele negocieri sindicale din țări precum Statele Unite, Germania și Italia. Spania, Islanda și Africa de Sud se numără printre națiunile care au implementat o perioadă de testare a săptămânii de lucru de patru zile pentru anumite companii și lucrători.

În noiembrie 2023, Belgia a impus o lege care obligă angajatorii să ofere lucrătorilor cu normă întreagă dreptul de a solicita o săptămână de lucru de patru zile.

La nivel de stat în SUA, legislatorii din Massachusetts au introdus în aprilie 2023 un proiect de lege care ar oferi angajatorilor un credit fiscal dacă aceștia transferă cel puțin 15 lucrători la patru zile pe săptămână fără a le reduce salariul, iar în California, un deputat a reintrodus în Congres, în martie 2023, legea privind săptămâna de lucru de 32 de ore, care ar stabili săptămâna de lucru standard la 4 zile. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu