Mierea, uleiul de măsline, brânza și cafeaua - cele mai falsificate alimente din lume

Distribuie pe:

Falsificarea intenționată sau neintenționată a alimentelor este din ce în ce mai răspândită în lume. Este vorba inclusiv de carne, lactate și fructe pentru că, din păcate, piața globală a produselor alimentare nu este ferită de fraude.

Conform “Food Fraud Database” (bază de date certificată de ONU, prin FAO), citată de adevarul.ro, cele mai falsificate alimente din lume sunt uleiul de măsline, mierea, brânza sau cafeaua.

Estimarea experților este că aproximativ 10% dintre produsele alimentare din țările dezvoltate sunt contrafăcute.

Uleiul de măsline extravirgin - apreciat pentru aroma și beneficiile sale pentru sănătate, este adesea diluat cu uleiuri vegetale mai ieftine și se află printre cele mai falsificate alimente din lume.

Mierea naturală poate fi îndulcită cu siropuri de zahăr sau îndulcitori artificiali, afectând calitatea și valoarea nutritivă.

Brânza - pentru a reduce costurile, unii producători fără scrupule adaugă brânzei uleiuri vegetale, amidon și alte ingrediente mai ieftine.

Cafeaua măcinată - poate fi “umflată” cu cicoare, orz sau alte adaosuri pentru a crește volumul și profitul producătorilor.

Peștele - eticheta peștelui achiziționat poate induce în eroare, făcându-te să crezi că vei cumpăra o specie mai valoroasă decât cea din ambalaj.

Șofranul - deoarece este cel mai scump condiment din lume, șofranul este adesea falsificat cu substanțe similare vizual, precum floricele de gălbenele.

Vinul - pentru a modifica aroma, culoarea sau conținutul de alcool, unii producători apelează la adaosuri de apă, zahăr sau alte substanțe.

Băuturi alcoolice - există numeroase băuturi alcoolice cu etichete false sau băuturi diluate cu substanțe spirtoase care pot fi un pericol pentru sănătate.

“De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care sunt obținute se produc în cantitate limitată. Apoi este nevoie de timp pentru maturare/fermentare (brânzeturi, șampanie, jambon), aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că în prezent așa-zisul uleiul extravirgin de măsline poate conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este învechită câteva săptămâni în loc de 2-3 ani”- scrie nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu