Kelemen Hunor: Evenimentele de la Târgu Mureș din 1990, provocate de foștii securiști

Distribuie pe:

Evenimentele din 1990 de la Târgu Mureș au fost provocate de foștii securiști, care au avut nevoie de un pretext pentru a ieși din acea încurcătură în care au intrat după Revoluție, a susținut, luni seară, președintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor.

“Foștii securiști l-au provocat (conflictul interetnic - n.r.). Au avut nevoie de un pretext pentru a ieși din acea încurcătură în care au intrat după Revoluție. Nu pot să nominalizez, că nu am la mine dosarul, dar există un dosar în care se știe cine au fost cei care au lansat acolo toate provocările în zilele de dinainte de 15 martie și până când s-a întâmplat tot ceea ce s-a întâmplat acolo, din păcate, și cu oamenii care au murit. Dar nu am nicio îndoială că foștii securiști au fost cei care au manevrat tot ce s-a întâmplat la Târgu Mureș”, a declarat Kelemen Hunor la Realitatea Tv, preluat de Agerpres.

Întrebat dacă este un pericol real extremismul în România, Kelemen Hunor a spus: “Este. Oriunde este un pericol real și, din acest punct de vedere, nici România nu este o țară diferită față de celelalte țări”.

“Dacă vă uitați la toate țările din Europa, veți vedea că în acești ani - sigur, confruntând mai multe crize suprapuse, de la COVID până la energie, inflație, războaie - oamenii și-au pierdut încrederea în «mainstreamul» politic. Cei care au guvernat poartă vina, cei care au guvernat 10, 20, 30 de ani. (...) Am ajuns într-o situație unde s-a pierdut speranța, nu există un leadership, nu există o viziune. Și atunci, partidele antisistem se folosesc de furia oamenilor, de nemulțumirea oamenilor și, bineînțeles, promit mai mult decât se poate realiza. În primul rând, trebuie să fii sincer cu cetățenii. Dacă ai greșit, trebuie să spui ce se poate și nu trebuie să te ascunzi după unii sau după alții, fiindcă tu ai guvernat, tu ai greșit. Cei care au guvernat n-au greșit, cetățeanul n-a greșit că ți-a acordat încrederea de mai multe ori”, a explicat liderul UDMR.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor consideră că “parteneriatul civil în România ar trebui reglementat la un moment dat”. “Și de ideologia de gen am o părere destul de rezervată, fiindcă nu cred că este o ideologie”, a adăugat el.

Lasă un comentariu