Catastrofele naturale ale anului 2023

Distribuie pe:

Dintr-un raport intitulat “Climă și catastrofă”, realizat AON (unul dintre liderii globali ai furnizorilor de servicii de management de risc, brokeraj de asigurari și de reasigurări și consultanță pentru capitalul uman), citat de jurnalul.ro, aflăm că, în anul 2023, cele peste 400 de catastrofe naturale au lăsat în urmă peste 70.000 de morți și pagube economice imense (380 miliarde de dolari), cu 22% mai mari decât media anuală pe termen lung.

Pierderile au fost peste mediile anuale înregistrate din cauza cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria, care au reprezentat aproximativ un sfert din toate pagubele economice în 2023.

Cutremure - Asigurătorii din întreaga lume au acoperit pagube de 118 miliarde de dolari, ceea ce a fost peste media secolului 21 (90 de miliarde de dolari).

Pierderile economice totale din catastrofe naturale în regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) au depășit 150 miliarde de dolari, de aproape trei ori mai mari decât în anul 2022 (57 miliarde dolari).

“Acest total excepțional a fost în mare măsură determinat de cutremurul care a devastat o mare parte din sud-estul Turciei și nordul Siriei în februarie. Dezastrul a dus la pierderi economice totale de aproximativ 92 de miliarde de dolari. La începutul lunii septembrie, a avut loc un cutremur puternic și în Maroc, el devenind cel mai devastator eveniment din Africa” arată raportul.

Inundații - Inundațiile semnificative din regiunea Emilia-Romagna, din Italia, au cauzat daune economice pe scară largă de aproximativ 9,8 miliarde de dolari. În 24 iulie, în Italia, a fost găsită cea mai mare bucată de grindină înregistrată vreodată în Europa, cu diametrul de 19 cm.

Un alt eveniment semnificativ a fost Furtuna Daniel, care a lovit Grecia și Bulgaria în septembrie și mai târziu a continuat să provoace inundații dezastruoase în Derna (Libia), care au dus la moartea a peste 2.000 de oameni.

Furtuni - Slovenia a înregistrat cel mai costisitor dezastru natural din istoria modernă, asociat cu furtuni severe convective, după ce ploile abundente au afectat țara în august.

Părți din sudul Europei, în special Italia, au fost lovite în mod repetat de furtuni în cursul lunii iulie. Acest lucru a dus la plăți de asigurări excepționale în Italia, ele depășind 4 miliarde de dolari.

De asemenea, industria asigurărilor a făcut plăți de 2 miliarde de dolari din cauza Furtunii Ciarán, care în primul rând a afectat nord-vestul Franței la începutul lunii noiembrie.

Noua Zeelandă, Italia, Grecia, Slovenia și Croația au înregistrat cele mai costisitoare evenimente de asigurare legate de vreme din istoria lor.

Caniculă - Între 22 iulie și 8 august, Grecia a fost lovită de 17 zile la rând de un val de căldură excepțional, cu temperaturi care au depășit 45° C. În Spania, 1,5 milioane de hectare cu culturi agricole au fost afectate de secetă, evenimentul determinând cele mai mari plăți de asigurări agricole înregistrate de această țară. Alte cinci țări (Albania, Vatican, Turcia, Maroc și Ciad) au înregistrat anul trecut recorduri de temperaturi. Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu