A fost majorat cuantumul pedepselor în cazul traficului de droguri

Distribuie pe:

A fost majorat cuantumul pedepselor în cazul traficului de droguri de mare risc și al traficului internațional de droguri de mare risc. De asemenea, s-a eliminat posibilitatea executării pedepsei sub supraveghere în astfel de situații.

În plenul Camerei Deputaților și în calitate de membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități am votat pentru proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, pentru modificarea Legii nr.194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, precum și pentru completarea art. 91 alin.(3) din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

Raportat la pericolul social și Ia amploarea pe care o capătă acest fenomen, soluția legislativă propusă vizează majorarea cuantumului pedepselor și eliminarea posibilității executării pedepsei sub supraveghere, în cazul traficului de droguri de mare risc și traficului internațional de droguri de mare risc.

Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei în cazul infracțiunilor pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea, introducerea sau scoaterea din țară, importul/exportul ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc, fără drept.

Crește pedeaspsa pentru fapta persoanei care, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, efectuează fără drept operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, de la 2-7 ani, cum este în prezent, la 3-10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.

De asemenea, fapta persoanei care, cu intenție, efectuează fără drept operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, crescând astfel cuantumul pedepsei de la 2-7 ani, cum este în prezent.

Camera Deputaților a fost decizională. Legea va fi transmisă pentru promulgare.

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu