Văduva lui Navalnîi a declinat invitația de a asista la discursul lui Biden

Distribuie pe:

Atât Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, cât și Olena Zelenskaia, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au declinat invitațiile de a asista la discursul pe care președintele american Joe Biden îl va ține joi în Congres, a indicat miercuri Casa Albă, transmite dpa.

Iulia Navalnaia și Olena Zelenska fuseseră invitate ca oaspete la discursul anual despre Starea Uniunii, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, răspunzând unei întrebări.

“Casa Albă a invitat-o, într-adevăr, pe dna Zelenska la (discursul despre) Starea Uniunii, dar ea nu poate fi prezentă. V-aș îndemna să vă adresați Ucrainei pentru a afla motivul, dar a primit (...), într-adevăr, o invitație din partea noastră”, le-a spus Karine Jean-Pierre reporterilor.

“Dna Navalnaia a fost, într-adevăr, invitată personal de președinte. Ea nu a putut asista. V-aș invita să i vă adresați pentru a explica de ce, dar da, a fost invitată”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Biroul Olenei Zelenskaia a indicat mai devreme pentru Politico că soția președintelui ucrainean nu poate asista din cauza unor suprapuneri de programare.

Cu toate acestea, cotidianul The Washington Post a citat persoane la curent cu decizia Kievului care au afirmat că prezența potențială a Iuliei Navalnaia le-ar fi provocat disconfort ucrainenilor date fiind declarațiile defunctului său soț cu privire la Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, ca aparținând Rusiei.

Același cotidian a scris că, potrivit purtătorului de cuvânt al Iuliei Navalnaia, aceasta nu poate asista la discursul lui Biden din cauza stării de oboseală.

Discursul oficial adresat celor două camere ale Congresului îi oferă în mod tradițional președintelui ocazia de a face bilanțul principalelor probleme de politică și de a stabili direcțiile viitoare ale guvernului său. Este probabil că Biden va aborda din nou și tema invaziei ruse în Ucraina, în contextul blocajului actual din Congres în privința pachetului de ajutor militar de 60 miliarde de dolari.

În ce-i privește pe invitații la discursul de joi, președintele Biden, soția sa, Jill, și membri ai Congresului au ales cu grijă persoane reprezentative pentru cauzele lor politice sau ale votanții lor, notează Reuters.

Invitații stau în balcoanele din Camera Reprezentanților în timp ce președintele susține discursul. Adesea, președintele îi salută pe unii dintre ei pe nume.

Anul acesta, printre invitați se află persoane a căror viață a fost marcată de fertilizarea in vitro, precum și membri de familie ai unor americani aflați în detenție în străinătate. AGERPRES (sursa foto: wikipedia)

Lasă un comentariu