CNAS are dreptul și obligația să controleze modul în care sunt acordate concediile medicale

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recomandat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să verifice “mai mult”, potrivit obligației legale, modul de acordare a concediilor medicale de către unii medici.

“Concediul medical este un drept al oricărui angajat ca atunci când are o anumită afecțiune care face imposibilă desfășurarea activității, să primească un venit care să îi permită să trăiască în acea perioadă în care este în concediu. Primul lucru care trebuie făcut este să operaționalizăm o prevedere legală care este în Statutul CNAS care are dreptul și obligația să controleze acolo unde apare “un red flag”, adică cineva care prescrie extrem de multe concedii medicale sau cineva care beneficiază de foarte multe concedii medicale. Sigur că există și afecțiuni care sunt foarte serioase - oncologice, cardiovasculare, accidente unde e nevoie de concediu medical, dar lucrul acesta trebuie verificat mai mult”, a spus Rafila , preluat de Agerpres

Potrivit ministrului Sănătății, în ultimii ani s-au efectuat, la nivel național, 50 de controale în 42 de județe, aproximativ unul pe an.

“Nu este în niciun fel stimulativ. Cred că aceasta este calea care ar trebui să țină puțin sub control o eventuală prescriere în exces a concediilor medicale de către unii medici. Dar nu aș vrea să plecăm de la premisa că lucrul acesta este sistematic, ci că el poate să apară, trebuie verificat dacă există sau nu circumstanțe reale de prescriere extinsă a concediului. Până la urmă, plătitorul trebuie să controleze acest lucru, adică CNAS, și să țină controlul cheltuielilor pe care le face”, a adăugat Rafila.

El a precizat că aproximativ 6 miliarde de lei s-au plătit pentru toate concediile medicale acordate în anul 2022.

Lasă un comentariu