Decalajul salarial dintre femei și bărbați, în România, este de 21,6% în favoarea bărbaților

Distribuie pe:

Decalajul salarial dintre femei și bărbați continuă să fie ridicat în România, respectiv de 21,6% în favoarea bărbaților, relevă analiza “Equal Pay Gender”, realizată de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell.

Potrivit sursei citate, în 2023, decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor, iar față de ediția anterioară a analizei, din 2022, se află, totuși, în scădere cu 1,7 puncte procentuale.

În funcție industriile în care lucrează, cele mai mari decalaje salariale în favoarea bărbaților sunt în sectoarele: Bancar, de 30,5%, Farmaceutic de 16,5%, Retail 15,27% și Tehnologie, de 11,92% . O situație diferită este întâlnită în producție și BPO/SSC, unde rata este inversă de -7,02%, respectiv de -0,11%.

Analiza de specialitate arată, totodată, că diferențele cele mai mari, raportate la pozițiile pe care le ocupă, sunt pentru operatori, de 19,64%, iar cele mai mici la nivel de top management, de 6,09%.

În același timp, un alt raport PwC - Workforce Hopes and Fears 2023, constată că există un decalaj semnificativ între ponderea solicitărilor de creșteri salariale ale bărbaților și ale femeilor, de 21 de puncte procentuale, respectiv de promovări, de opt puncte procentuale.

În perioada 2021 - 2022, indicatorii care s-au îmbunătățit în statele OCDE au fost rata de participare a femeilor la forța de muncă, care a crescut de la 70,8% la 72,1%, și rata șomajului, care a scăzut de la 6,4% la 5,3%.

Indicele WiW măsoară progresele înregistrate în ceea ce privește egalitatea de gen la locul de muncă în cadrul OCDE, luând în considerare cinci indicatori: diferența de remunerare între femei și bărbați, rata de participare a femeilor la forța de muncă, diferența dintre ratele de participare a bărbaților și a femeilor la forța de muncă, rata șomajului în rândul femeilor și rata de ocupare a forței de muncă cu normă întreagă în rândul femeilor.

La nivel global, datele arată că Luxemburg ocupă primul loc în acest indice, urmat de Islanda și Slovenia. De altfel, Luxemburg continuă să aibă cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați din cadrul OCDE, de -0,2%. Următoarele state în clasament sunt: Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia și Islanda.

Australia a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a clasamentului său, urcând șapte poziții, de pe locul 17 în 2021 pe poziție 10 în 2022. În schimb, Marea Britanie a înregistrat cea mai mare scădere în clasament, coborând patru locuri, de pe 13 în 2021 pe 17 în 2022.

Sondajul PayWell 2023, realizat de PwC România, cuprinde peste 180 de companii din șase sectoare de activitate, cu peste 250,000 de angajați și 1.600 de poziții unice raportate. (AGERPRES)

1 comentariu

  1. card google 11 martie, 2024 at 10:17 Răspunde

    Este ingrijorator sa vedem ca decalajul salarial dintre femei si barbati continua sa fie atat de mare in Romania, ajungand la un procent de 21,6% in favoarea barbatilor. Din pacate, aceasta situatie nu face decat sa arate inechitatea si discriminarea de gen care persista in sistemul nostru. Analiza realizata de PwC ne arata ca exista sectoare in care diferentele salariale sunt chiar mai mari, ceea ce este inacceptabil in secolul in care traim. Cu toate acestea, este imbucurator sa vedem ca, la nivel global, state precum Luxemburg, Islanda sau Slovenia au reusit sa reduca decalajul salarial intre femei si barbati, ajungand chiar la un echilibru. Din pacate, Romania se afla in coada clasamentului, iar acest lucru trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toti cei implicati in luarea deciziilor. Este timpul sa actionam pentru a schimba aceasta situatie si a asigura femeilor drepturi egale si oportunitati in lumea muncii.

Lasă un comentariu