Se preconizează prelungirea deschiderii frontierelor pentru mărfurile ucrainene

Distribuie pe:

Deputații din Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentului European s-au pronunțat în favoarea prelungirii cu un an a acordului pentru intrarea produselor ucrainene în Uniunea Europeană, primul pas înainte de votul în plen.

Problema importurilor ucrainene fără taxe vamale a figurat pe agenda Comitetului pentru Comerț Internațional al Parlamentului European, joi, 7 martie, la Bruxelles. Cu 26 de voturi pentru, 10 împotrivă și o abținere, europarlamentarii acestei comisii au dat o primă undă verde pentru prelungirea cu un an a deschiderii frontierelor pieței unice europene pentru produsele din Ucraina. Textul va figura pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului în perioada 11 - 14 martie și va merge apoi în fața Consiliului European, în cazul unui vot favorabil.

Au fost validate și ultimele propuneri ale Comisiei Europene privind adăugarea unor clauze de salvgardare (folosite de Comisia Europeană în situația in care apar probleme legate de îndeplinirea obligațiilor de stat membru al Uniunii Europene, înainte de aderare, sau în perioada ulterioară aderării - n.n.) asupra anumitor produse agricole, respectiv, ouă, pui și zahăr. Dacă nivelurile de import măsurate în medie în 2022 și 2023 sunt depășite, se vor aplica taxe vamale - o propunere care nu a convenit fermierilor europeni, unii dintre ei preferând să se ia ca referință anul 2021, cu volume mai mici de import.

Această prelungire pe intervalul de timp 6 iunie 2024 - 5 iunie 2025 oferă Comisiei Europene posibilitatea de a lua “măsuri rapide” în cazul în care țările membre acționează unilateral pentru blocarea mărfurilor din Ucraina.

Raportorul Sandra Kalniete (PPE) a susținut necesitatea acestui demers, explicând, într-un comunicat de presă că “extinderea măsurilor comerciale ale Uniunii Europene va asigura că Ucraina poate continua să-și exporte produsele agricole către Uniune - un element esențial de salvare pentru economia ucraineană. În același timp, propunerea include garanții puternice pentru ca fermierii noștri să nu fie copleșiți de o creștere bruscă a importurilor”, a argumentat ea. Un mesaj care se pare că încă nu a ajuns la fermierii de la granițele cu Ucraina, ca de pildă în Polonia, unde continuă demonstrațiile și distrugerea mărfurilor ucrainene.

În cadrul aceleiași reuniuni, deputații din Comitetul pentru Comerț Internațional au acordat prelungirea cu un an a ridicării taxelor vamale pentru Moldova, țară candidată, oficial, pentru aderarea la UE, ca și Ucraina (sursa - lafranceagricole.fr/union-europeenne/article/864194/prolongation-de -l-ouverture-des-frontieres-aux-produits-ukrainiens -en-vu) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu