A trecut la cele veșnice publicistul, scriitorul și unul din membrii activi ai societății civile românești din județele Covasna și Harghita, Ștefan Danciu.
Distinsul intelectual s-a născut la 21 octombrie 1941, în Răzbuneni, com. Bobâlna, jud. Cluj. A absolvit Liceul “Andrei Mureșanu” din Dej, Facultatea de Agronomie (1964) și Facultatea de Biologie (1973) din Cluj-Napoca și are cursuri postuniversitare de ziaristică.
Activitate jurnalistică a desfășurat-o la ziarul Informația Harghitei (Adevărul Harghitei), în perioada 1973-2014 (cu întreruperi); Studioul de Radio Tg. Mureș: colaborator (1980-1985), corespondent (1990-1993), reporter (1995-2008). A fost redactor-șef la Revista Vatra Românească din Cluj-Napoca (1993-1995).
Creație literară cuprinde volumele: Recviem la moartea florilor de câmp (roman, 2007); Floarea de iasomie (roman, 2009), Refugiul (roman, 2012), Fata din lanul cu flori de mac (roman, 2013); Metamorfoza lupului Omega (2019), volume apărute la Editura Eurocarpatica din Sf. Gheorghe.
Publicistul, prozatorul și Imul de spirit românesc a fost o prezență activă în viața publică a județelor Harghita, Covasna, Mureș, Cluj ș.a. Bun cunoscător al realităților complexe din Transilvania, în mod deosebit a celor din mediul rural, unde și-a început activitatea ca inginer agronom, Ștefan Danciu ne-a lăsat o bogată moștenire publicistică și literară.
Din arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan” aflăm că, în împrejurările istorice cunoscute din județele Covasna și Harghita de după decembrie 1989, reprezentații comunității românești din județul Harghita: pr. protopop Dumitru Gherman, Ștefan Danciu, Irina Croitor, Ioan Oancea, Gheorghe Chiper, Ilie Șandru, Mihai Filimon ș.a. - și cei din județul Covasna: pr. Aurel Suciu, Adrian Vlad Cășunean, Calinic Sabin, Cornel Iacob, Romeo Oarză, Ioan Bumbu, Băncilă Leca, Ioan Bercu ș.a., au înființat filialele locale ale Uniunii “Vatra Românească”, participând efectiv la elaborarea documentelor constitutive și la primele conferințe naționale.
Membru al Cenaclului literar “Buna Vestire”, condus de poetul Ionel Simota, al Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita, colaborator al Centrului Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan”, al Centrului European de Studii Covasna-Harghita și a altor asociații culturale din zonă, publicistul și prozatorul Ștefan Danciu a participat la numeroase manifestări culturale organizate la Sfântu Gheorghe, Araci, Reci, Covasna, Izvoru Mureșului, Făgețel ș.a. Redăm doar câteva exemple:
La dezbaterea “Mass-media și promovarea valorilor naționale”, care a avut loc în programul Universității de la Făgețel, în 17 august 1999, au participat: jurnaliști Dan Brudașcu, Claudia Buruiană, Mihai Groza, Ștefan Danciu, pr. prof. Ilie Moldovan, pr. prof. Constantin Galeriu, col. Ioan Roman, scriitorii George Muntean și Adela Popescu, prof. univ. dr. Alexandru Porțeanu ș.a.
La inaugurarea Clubului “The Albatros” (din incinta Colegiului Național “Mihai Viteazul”, din Sfântu Gheorghe - n.n.), care ar putea fi privită mai degrabă ca o întâlnire de suflet, au rostit “cuvinte potrivite” și artistic meșteșugite oaspeți dragi, care și-au închinat viața frumosului și care ne-au sprijinit întotdeauna în demersurile noastre, în acțiunile întreprinse și fără de care nu am fi putut realiza niciun proiect: dr. Ioan Lăcătușu, scriitorul Doru Munteanu, prof. Alexandru Popovici, jurnalistul Ștefan Danciu, poetul Ionel Simota, prozatorul
Ion Topolog și pictorul Gheorghe Simota (Ligia-Dalila Ghinea, Clubul “The Albatros”, în “Buletinul Ligii Cultural-Creștine “Andrei Șaguna”, nr. 5/2012).
La lansarea volumului Mihai Suciu - De la “boțul de humă însuflețită”, la “trestia gânditoare”, în cuvântul său, prozatorul Ștefan Danciu a menționat: “Mihai Suciu a compus, după tipicul mozaicului, un portret remarcabil al unui fragment de conștiință și viețuire românească, la început de mileniu trei”.
Prezentarea lansării Izvoru Mureșului - satul de la izvoarele legendei, de Aurel Rațiu și Gavril Ghindea, a fost pe larg prezentată în Informația Harghitei din 5 iunie 2018.
Prozatorul Ștefan Danciu a colaborat la revista Caietele de la Araci (redactor șef prof. dr. Luminița Cornea) - o publicație realizată ca urmare a evenimentelor cultural-literare ce au avut loc la Casa memorială “Romulus Cioflec” din Araci, din subordinea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, sub genericul “Rotonda de la Araci”, cu participarea unor importante personalități ale vieții literare din România.
La colocviile întru memoria unor lideri ai comunității românești din Harghita, organizate de Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita (președinte, prof. Irina Groza), împreună cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, publiciștii Mihai Groza și Ștefan Danciu au evocat pe foștii colegi de muncă de la Informația Harghitei, publicistul și scriitorul Mihail Filimon și aprigul gazetar Gheorghe Chiper
Publicistul Ștefan Danciu, împreună cu colegii de la Informația Harghitei și publiciștii Angela Bârsan, Gina Ștefan, Oana Mălina Negrea, Aurel Rațiu, Septimiu Toman ș.a. au transmis știri despre lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, “Zilele Miron Cristae”, “Zilele Andrei Șaguna”, Sesiunea națională de comunicări științifice “Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie Cultură Civilizați” și celelalte manifestări de istorie și cultură românească, organizate în cele două județe.
În toți acești ani, m-am bucurat de o fructuoasă colaborare și sinceră prietenie cu Omul de omenie, implicat activ în viața cetății, Ștefan Danciu.
Astfel, în mesajul transmis, la împlinirea vârstei de 65 de ani, intitulat “IOAN LĂCĂTUȘU - un nume ca o emblemă”, printre alte frumoase cuvinte de apreciere, prietenul Ștefan Danciu consemnează: “Îmi aduc aminte cât de simplă a fost, datorită lui Ionică Lăcătușu, apariția primului meu roman. Practic, a făcut o serie de lucruri pe care trebuia să le facă autorul, dar care, din ignoranța datorată primei experiențe, nu le-a făcut și, într-un timp surprinzător de scurt, m-am trezit cu cartea în brațe, tipărită în condiții grafice excelente.
În mod sigur o asemenea solicitudine, de care n-am beneficiat doar eu, a făcut ca numărul titlurilor apărute la Eurocarpatica să salte, într-un răstimp al existenței editurii destul de scurt, binișor peste 100 (azi, peste 300 - n.n.)”.
Aceleași cuvinte frumoase de sinceră prietenie se regăsesc și în autografele acordate subsemnatului, pe cărțile sale:
“Cu toată prietenia și considerația pentru Ionică Lăcătușu, adevărat catalizator al mișcării spirituale românești în Harghita și Covasna. Ștefan Danciu”, în Floarea de iasomie, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2009. La rândul meu, am participat la lansarea volumelor apărute la Editura Eurocarpatica și la alte evenimente culturale și civice.
Prin plecarea sa la cele veșnice, românii din județele Covasna și Harghita au pierdut un statornic apărător și promotor al identității naționale în spațiul multietnic și pluriconfesional specific localităților din Arcul Intracarparic.
Sincere condoleanțe familiei. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Dr. Ioan Lăcătușu