Legea care interzice vânzarea de băuturi energizante către minori a fost promulgată

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care se interzice comercializarea băuturilor energizante către minori.

Actul normativ vizează modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Conform legii, băuturile energizante conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Potrivit expunerii de motive, actul normativ reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu effect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Un amendament adoptat de Parlament stipulează că reprezintă contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, conform legii penale, să fie considerate infracțiuni: comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să le comercializeze.

Operatorii economici care încalcă aceste prevederi vor fi amendați cu sume de până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. În cazul repetării contravențiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile. (Agerpres)

Lasă un comentariu