NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ - Registru online privind circulația și destinația terenurilor agricole din extravilan

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost publicată, recent, aplicația Registrului unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole situate în extravilan. Prin intermediul acesteia se pot iniția procedurile prevăzute de Legea nr. 17/2024: înregistrarea cererilor pentru afișarea ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, inclusiv a documentelor justificative ale vânzătorilor; înregistrarea cererilor privind comunicările de acceptare ale ofertelor de vânzare și documentelor justificative ale preemptorilor; înregistrarea cererilor privind oferte de cumpărare și a documentelor justificative ale potențialilor cumpărători. Vor fi disponibile, de asemenea, și informații despre ofertele de vânzare și comunicările de acceptare a acestora.

Registrul unic național mai pune la dispoziție celor interesați și operaționalizarea procedurii prin intermediul aplicației de către factorii responsabili în implementarea legislației aplicabile; fluxul documentelor între unitățile administrativ-teritoriale și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin structura de specialitate sau structurile teritoriale; stadiul dosarului și publicitatea documentelor emise în cadrul acestor proceduri.

De la începutul acestei luni, timp de un an, procedura utilizată în prezent în format letric (ce presupune depunerea documentelor la unitățile administrativ teritoriale în format pe hârtie) se desfășoară concomitent cu Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic. Ulterior, din 1 martie 2025, va fi disponibilă doar varianta online. Pot înregistra cereri în aplicație vânzători, persoane fizice/juridice sau reprezentanți ai unităților administrativ- teritoriale în raza cărora se află terenul agricol supus vânzării, la cererea persoanelor interesate. Aplicația poate fi folosită după crearea unui cont de utilizator, conform instrucțiunilor de utilizare puse la dispoziție în momentul accesării.

Până în 30 iunie pot fi transmise propuneri și observații referitoare la operaționalizarea noii proceduri.

(B.V.B.)

Lasă un comentariu