În europa, infecțiile cu transmitere sexuală au crescut “îngrijorător”!

Distribuie pe:

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), citat de adevarul.ro, avertizează că un val “îngrijorător” de infecții cu transmitere sexuală (ITS) a fost observat în Europa și că numărul cazurilor nedepistate ar putea fi mult mai mare.

Educația sexuală, o prioritate

“În anul 2022, cazurile de gonoree au crescut cu 48%, cazurile de sifilis cu 34% și cazurile de chlamydia cu 16%. În plus, cazurile de limfogranuloma venereum (LGV) și sifilis congenital (cauzate de transmiterea de la mamă la făt) au crescut substanțial.

Creșterea este, atât uimitoare, cât și îngrijorătoare. Aceste cifre, deși importante, reprezintă probabil doar vârful aisbergului, deoarece datele ar putea fi subestimate, datorită diferențelor în practicile de testare, dar și a accesului la serviciile de sănătate sexuală în cele 27 de țări acoperite de centrul european.

Abordarea creșterii substanțiale a cazurilor de ITS necesită o atenție urgentă și eforturi concertate. Testarea, tratamentul și prevenirea se află în centrul oricărei strategii pe termen lung. Trebuie să acordăm prioritate educației în domeniul sănătății sexuale, să extindem accesul la servicii de testare și tratament și să combatem stigmatul asociat cu ITS.

Inițiativele de educare și sensibilizare sunt vitale în abilitarea indivizilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor sexuală. Promovarea utilizării consecvente a prezervativelor și promovarea dialogului deschis cu privire la ITS pot contribui la reducerea ratelor de transmitere”, afirmă ECDC.

Tinerii români nu cunosc măsurile de protecție

În România, cele mai frecvente infecții de acest fel sunt chlamydia, herpes genital, gonoree, HIV/SIDA, HPV, sifilis, tricomonaza și hepatita B. Potrivit analizei bolilor transmisibile aflate în supraveghere, în țara noastră, în anul 2022, s-a înregistrat un număr de 503 cazuri de sifilis, incidența fiind mai mare cu 57,8% față de cea din anul 2021. În majoritatea cazurilor a fost vorba de persoane care s-au declarat heterosexuale, iar cele mai multe cazuri sunt la grupa de vârstă 20 - 24 de ani.

Tot în 2022, s-au înregistrat 22 de cazuri de gonoree și 12 cazuri de chlamydia, conform Institutului Național de Sănătate Publică. Tinerii au fost și de această dată mai afectați, iar medicii estimează că 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecției persistente cu HPV.

Experții avertizează că deși cele mai multe ITS afectează atât bărbații, cât și femeile, cele din urmă pot dezvolta cazuri mai severe, iar dacă femeia este însărcinată, viața fătului poate fi pusă în pericol.

“Tinerii din România nu cunosc măsurile de protecție. Bucăți de educație sexuală se predau la biologie (anatomie umană, genetică) și la dirigenție (noțiuni de egalitate de gen, trafic de persoane), dar nicio materie obligatorie de școală nu conține informații despre infecțiile cu transmitere sexuală sau despre protecție. Aceste informații se regăsesc doar în programa opționalului educație pentru sănătate, pentru care optează anual doar aproximativ 5% dintre elevi”, a explicat pentru adevarul.ro Adriana Radu, președintă a Asociației Sexul vs. Barza.

Testarea periodică, foarte importantă

Studiile arată că țările în care elevii fac educație sexuală în școli au un procent mult mai mic de mame minore. În Uniunea Europeană există doar șapte state (România, Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Italia) care nu oferă educație sexuală obligatorie în instituțiile de învățământ.

Drept urmare, datele Institutului Național de Statistică arată că, în 2022, 687 de fete românce cu vârste mai mici de 15 ani au devenit mămici, iar în fiecare an, între 15.000 și 17.000 de adolescente, care au vârste între 15 și 19 ani, aduc copii pe lume.

Deși la nivel mondial educația sexuală există de peste 70 de ani, în prezent, milioane de tineri sunt privați de aceasta. Educația sexuală contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor despre infecții cu transmitere sexuală (nivelul de informare), a comportamentului în relații sexuale (nivelul de utilizare a măsurilor de contracepție, precum prezervativul) și la îmbunătățirea rezultatelor finale, adică a indicatorului de sănătate sexuală.

Infecțiile cu transmitere sexuală, cunoscute și sub numele de boli venerice, sunt cauzate de diverse bacterii, paraziți, ciuperci și virusuri. Testarea periodică este foarte importantă, deoarece multe persoane pot avea astfel de infecții fără să știe.

Prezervativele oferă una dintre cele mai eficiente metode de protecție împotriva ITS, inclusiv HIV, însă nu și pentru ITS care provoacă ulcere extragenitale (adică sifilis sau herpes genital).

Organizația Mondială a Sănătății anunță că sunt disponibile vaccinuri sigure și extrem de eficiente pentru hepatita B și HPV, iar vaccinul pentru prevenirea meningitei oferă și o anumită protecție încrucișată împotriva gonoreei. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu