Proiect: Persoanele neasigurate vor beneficia de servicii medicale oncologice

Distribuie pe:

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 521/2023 privind aprobarea pachetelor de servicii și a contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, care va permite persoanelor neasigurate să beneficieze de noi servicii medicale.

Astfel, pe lângă pachetul minimal de servicii actual, persoanele neasigurate vor avea acces la diverse servicii medicale ce permit confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică.

Acest tip de servicii medicale vor putea fi primite la nivelul asistenței medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitățile clinice, la nivelul asistenței medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitățile paraclinice și la nivelul asistenței medicale spitalicești.

În asistența medicală primară, medicul de familie va putea elibera persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică bilete de trimitere utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate:

“Medicii de familie vor întocmi evidențe distincte pentru serviciile acordate persoanelor cu afecțiune oncologică, precum și pentru serviciile acordate persoanelor cu suspiciune de afecțiune oncologică și le vor comunica lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală, distinct pentru persoanele asigurate, respectiv neasigurate, iar casele de asigurări de sănătate vor ține distinct evidențele corespunzătoare”, se arată în proiect.

Totodată, prin proiectul supus dezbaterii, se reglementează mai multe servicii de sănătate conexe actului medical de psihooncologie acordate asiguraților cu afecțiuni oncologice, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie, ce pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu, precum și cu medicii de specialitate cu următoarele specialități clinice sau supraspecializări: chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, oncologie și hematologie pediatrică, radioterapie.

Lista serviciilor de sănătate conexe actului medical de psihooncologie cuprinde servicii de consultație psihologică, servicii de consiliere psihologică, servicii de evaluare clinică psihologică și servicii de stabilire a planului de intervenție psihologică.

*

Observații și propuneri se pot transmite pe adresa de e-mail mihaela.luca@casan.ro. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu