UN CĂLDUROS “LA MULȚI ANI!” Profesorului IOAN HUSAR - manager și redactor-șef al ziarului “CUVÂNTUL LIBER”

Distribuie pe:

Cu bucurie scriu aceste rânduri domnului prof. IOAN HUSAR, redactor-șef al ziarului “Cuvântul liber” (n. 17 martie 1936 în satul Cașva de pe Valea Gurghiului, județul Mureș), la împlinirea unei frumoase vârste.

Este un prilej de a le prezenta cititorilor ziarului “Cuvântul liber” pe unul dintre cei mai longevivi gazetari din România: cu o activitate de peste 60 de ani ca ziarist, cu o nesecată putere de muncă, îi mulțumește lui Dumnezeu că se simte bine, încă tânăr, și se consideră un om împlinit profesional și familial. Secretul este dezvăluit de domnul redactor-șef prin cumpătare în toate, dar mai ales în relațiile cu oamenii - mereu să fie respect reciproc. Este nevoie și să-ți faci timp pentru tine pentru lectură, mișcare în aer liber în natură, ca inima, corpul și sufletul să găsească liniștea pentru a putea scăpa de stresul cotidian.

Domnia sa are plăcerea să spună că a străbătut trei regimuri politice, ultimele trei decenii a avut parte de o întreagă istorie cu oameni, fapte și împliniri trăite pe viu, transpuse în paginile ziarelor, în mii de articole - informații, reportaje, comentarii economice etc., întotdeauna îmbrățișând profesia pe care o iubește și o face cu răspundere pentru că nu l-a obosit niciodată în cele șase decenii, dimpotrivă, chiar lucra și noaptea până-n zori, avea și are o nesecată putere de muncă.

La început a lucrat la ziarul “Steaua Roșie”, învățând meseria la locul de muncă, punând mâna pe condei ca poeții, de-a lungul vremii ocupând toate funcțiile: redactor, redactor principal, șef de secție, director economic, patru ani redactor-șef al ziarului și președinte al Consiliului de Administrație al SC “Cuvântul liber”, întotdeauna contribuind cu condeiul în sfera economico-socială mureșeană criticând toate neajunsurile, dar apreciind, în articolele sale, eforturile celor merituoși.

De aceea, în calitate de președinte al societății, ca recunoștință și apreciere pentru efortul și activitatea depusă, a fost răsplătit întotdeauna cu Diplome de excelență, distincții.

În anul 2004, la Gala Presei Mureșene ediția a IV-a - “Cuvântul liber” - cel mai bun management din mass-media mureșeană, iar la Gala Presei Mureșene din 2005 ediția a VIII-a se acordă - premiul special al Galei pentru întreaga activitate de gazetar.

La Gala Presei Mureșene 2021 se acordă Diploma de excelență domnului Ioan Husar, redactor-șef “Cuvântul liber”, pentru cariera de ziarist, timp de peste 60 de ani de presă scrisă. În septembrie 2019, la Gala Premiilor Literare și filozofice i se acordă Diploma de excelență a Colocviilor Revistelor de cultură și științe umanistice ediția VII, pentru activitatea de jurnalist, pentru atenția deosebită acordată manifestărilor cultural-științifice din mediul universitar. La colocviile Revistelor de cultură și științe umaniste ediția IX, din 1-4 septembrie 2022, i se acordă Premiul de excelență de către președintele cercetător științific gr. I, dr. Eugeniu Nistor, scriitor de literatură și filosofie, editor, dascăl titular la Facultatea de Științe și Litere a UMFST Târgu Mureș, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Societății Române de Filosofie. De asemenea, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere filiala Avram Iancu - Mureș acordă Diploma de onoare și Diploma aniversară președintelui societății și redactorului-șef al cotidianului

“Cuvântul liber”, domnului maior Ioan Husar, pentru promovarea ideilor nobile ale armatei.

Asociația Națională “Cultul Eroilor” și Filiala Județului Mureș au acordat Diploma de Onoare cu titlul de Membru de onoare domnului Ioan Husar.

Pentru activitatea de ziaristică și de manager, mai multe instituții de stat, cultură și organizații din economie, sănătate, militare etc. îl răsplătesc cu diplome de excelență și trofee; 26 au fost acordate de Camera de Comerț și Industrie pentru locul I din Topul firmelor și diplome de excelență în afaceri.

În anul 2016, Camera de Comerț și Industrie Mureș, la Topul firmelor, îi acordă Medalia Jubiliară a 25 de ani de activitate de la înființare.

Cu prilejul Zilei Naționale a României i se acordă cea mai înaltă distincție a județului Mureș - “Fibula de la Suseni” ca o răsplată pentru recunoașterea activității depuse în cei peste 60 de ani în slujba presei scrise, pe care a slujit-o cu credință pentru oameni și pentru triumful binelui și al adevărului.

Domnul președinte Ioan Husar este mulțumit și bucuros că sunt apreciate articolele publicate în ziarul mureșenilor, din toate județele învecinate, din țară și din țări vecine, dar și din cele mai îndepărtate locuri de unde se primesc scrisori de mulțumire, folosind și internetul, citind și apreciind ziarul pe care îl conduce.

Domnul Ioan Husar, ca redactor-șef și manager, este convins că ziarul, presa nu vor dispărea, “cuvântul scris rămâne” (mulți îmi spuneau că fac colecție și păstrează ziarele ani de zile deoarece conțin informații de care ai nevoie, este “cuvântul scris”) și, după cum scrie în Biblie, la început era cuvântul și cuvântul era Domnul nostru Dumnezeu. Ca dovadă, pergamentele scrise și vechile tipărituri din timpuri se păstrează și azi. Așa că presa, ca a patra putere în stat, e o putere cu caracter civic pentru libertatea de exprimare a cetățenilor, pentru formarea unor opinii sau decizii cât mai corecte în mass-media și nu numai.

De aceea, jurnaliștii care lucrează în presă au o solidă cultură și calități, curaj, spirit de observație și analiză, trebuie să exercite profesia cu pasiune și responsabilitate deontologică specifică profesiei.

Stimate domnule Ioan Husar, ne face o deosebită plăcere să vă adresăm domniei voastre, cu ocazia zilei de naștere, urări de sănătate și putere de muncă în continuare alături de cei dragi, urându-vă un călduros

“LA MULȚI ANI!”

În numele prietenilor și al colaboratorilor,

Iosiv Horvat

Lasă un comentariu