Elev în clasa a XII-a a Colegiului Național de Artă din Târgu Mureș, Pianistul Leonard Buta în concert cu orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat pe scena Palatului Culturii

Distribuie pe:

Concertul din data de 21 martie, ora 19.00, din Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș, intitulat “The Talents of Tomorrow”, va fi dirijat de Theo Wolters (Olanda) și îl va avea ca solist pe Leonard Buta, elev în clasa a 12-a la Colegiul Național de Artă din Târgu Mureș. Acesta va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37 de L.van Beethoven. În cea de-a doua parte a concertului veți audia Simfonia nr. 5 în do diez minor de G. Mahler.

Născut în anul 2005, la Târgu-Mureș, Leonard Buta studiază pianul de la vârsta de 7 ani, în cadrul Colegiului Național de Artă din Târgu-Mureș, fiind în prezent elev în clasa a XII-a la secția de muzică. Acesta a început studiul pianului cu profesoara Dorina Gherman, iar din anul 2015 este sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Popescu, împreună reușind rezultate și distincții remarcabile la diferite evenimente, concursuri naționale și internaționale de pian. În primăvara anului 2023, a debutat cu mare succes pe scena Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș, interpretând partea I din Concertul pentru Pian și Orchestră de Edvard Grieg, sub bagheta dirijorului Remus Grama, în cadrul proiectului “Children's week”, iar în luna septembrie a aceluiași an, a colaborat cu dirijorul Shinya Ozaki - Japonia (Dirijorul Permanent al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș), primind și o bursă din partea “Kumamoto-Romania Association”, în colaborare cu Ambasada Japoniei în România. Având o sensibilitate emoțională și o interpretare matură pentru vârsta tânără, Leonard Buta se remarcă prin tehnica pianistică deosebită dobândită de-a lungul anilor de studiu, având o virtuozitate și sensibilitate interpretativă uimitoare. A participat la numeroase Masterclass-uri susținute de pianiști din România, dar și din Europa: Dana Borșan - România, Anna Fedorova - Ucraina, Krisztina Fejes - Ungaria, Anthony Ciaccio - Italia, dobândind de la aceștia multe cunoștințe în contextul interpretării lucrărilor. În ultimii ani, Leonard a obținut succese tot mai mari dovedindu-și abilitățile de interpretare, surclasând alți concurenți, având rezultate deosebite la concursurile de pian naționale și internaționale după cum urmează: Concursul Internațional de Pian “The Muse”, Premiul II; Concursul Internațional de Pian “Great Piano Masters - Rudolf Kehrer Edition”, Premiul II; Concursul Național de Interpretare “Tineri Pianiști”, unde în anii 2017 și 2021 câștigă trofeul concursului; Concursul Național de Interpretare “Șansă Egală”, partipând la toate edițiile, câștigând în anul 2022 trofeul competiției și premiul pentru cea mai bună interpretare a unui studiu romantic; Concursul Internațional de Pian “Piano ArtIs”, Premiul III; Olimpiada Națională de Muzică 2018, Etapa zonală, Premiul I. De asemenea, după un examen riguros cu cerințe dificile, Leonard Buta a fost admis în cadrul prestigioasei Universități “Sam Houston State University - School of Music” în Statele Unite ale Americii - Texas.

Lasă un comentariu