Putin: “Un conflict pe scară largă cu NATO nu poate fi exclus”

Distribuie pe:

Vladimir Putin a fost reales pentru încă șase ani la Kremlin potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor prezidențiale. Fără opoziție el a prezentat portretul unei Rusii “consolidate” de victoria sa și care nu se va lăsa “intimidată” de adversarii săi, a transmis AFP. “Stăpânul Kremlinului”, aflat la putere de aproape un sfert de secol, a întrunit peste 87% din voturi după numărarea a 98% din buletinele de vot, potrivit agenției oficiale ruse Ria Novosti care citează comisia electorală. Acesta este cel mai bun rezultat al său, la încheierea unui scrutin din care a fost exclusă opoziția.

Adresându-se rușilor într-un discurs rostit duminică noaptea, Putin le-a mulțumit celor care au mers la vot și care au contribuit la crearea condițiilor pentru “consolidarea politicii interne”, la doi ani de la declanșarea asaltului asupra Ucrainei și adoptarea unor sancțiuni fără precedent de către Occident.

Acest scrutin care s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică, a fost marcat de bombardamente ucrainene și incursiuni ale unor luptători înarmați care susțin că sunt ruși pro-ucraineni în regiuni de graniță cu Rusia, precum și de acțiuni de protest în secțiile de votare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin este un om “beat de putere” care vrea să “conducă pentru totdeauna”, iar ministrul de externe britanic David Cameron a deplâns lipsa unor alegeri “libere și corecte” în Rusia. Statele Unite au criticat desfășurarea scrutinului în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova.

Putin, care va putea candida din nou după acest nou mandat pentru a rămâne potențial la putere până în 2036, i-a salutat în discursul său pe soldații care luptă în Ucraina și care “își riscă viața” pentru a “proteja teritoriile istorice ale Rusiei”.

El a declarat că trupele sale au un avantaj împotriva forțelor Kievului pe frontul din Ucraina, promițând încă o dată că obiectivele Moscovei vor fi “atinse”. “În ansamblu, inițiativa aparține în întregime forțelor armate ruse și, în unele regiuni, oamenii noștri sunt pe cale să distrugă inamicul”, a spus Putin în discursul televizat.

Un conflict pe scară largă cu NATO nu poate fi exclus, a declarat Putin. În cazul unui conflict pe scară largă cu NATO, lumea ar fi la doar un pas de un al treilea război mondial, a spus liderul de la Kremlin, citat de agenția de presă de stat TASS. “Cred că este puțin probabil ca cineva să fie interesat de acest lucru”, a adăugat el.

Potrivit lui Putin, numeroși soldați din statele membre ale NATO sunt deja desfășurați în Ucraina. “Știm deja asta”, a spus el, adăugând că pe câmpul de luptă au fost auzite limbile franceză și engleză.

“Nu este nimic bun, mai ales pentru ei, pentru că mor acolo în număr mare”, a declarat Putin, fără a susține cu dovezi această afirmație. (sursa: Agerpres)

Lasă un comentariu