Cercetătorii de la Facultatea de Industrie Alimentară din Galați au inventat - Pâinea cu gust de friptură

Distribuie pe:

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a acordat Universității “Dunărea de Jos” din Galați brevet de invenție pentru o pâine proteică, la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali.

Autorii invenției, profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc, au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic).

“Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat.

Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

În anul 2018, la Paris, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați a câștigat medalia de aur la Ecotrophelia Europe, cu Whoopie Ice, o înghețată pe bază de zer concentrat și delactozat cu prune și gutui. A fost pentru prima dată când România a ocupat cea mai înaltă poziție pe podiumul acestui prestigios concurs internațional de inovație în domeniul alimentar.

Whoopie Ice este o înghețată cu conținut bogat de fibre, pe de o parte, dar cu un conținut redus de zahăr. Creată în laboratoarele Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, înghețata 100 la sută bio este produsă din extract de zer dulce, smântână și pulpă de prune și gutui, fructe cu conținut scăzut de zaharuri, dar bogate în vitamine și antioxidanți. Topping-ul înghețatei este făcut din jeleu de gutui. Înghețata poate fi mâncată și de persoanele cu intoleranță la lactoză, fiind produsă cu lactoză hidrolizată.

Ideea a apărut în anul 2017 și de atunci echipa de studente la acea vreme, Ana-Georgiana Popa - liderul echipiei - (azi absolventa de Ingineria Produselor Alimentare), Alina-Marina Chirilă (a terminat Controlul și Expertiza Produselor Alimentare) și Adelina Pricope (Masterand la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității Dunărea de Jos din Galați), coordonată de cadrele didactice prof. Daniela Borda, șef lucr. Iulia Bleoancă și drd. Florentina Bucur, a lucrat în permanență.

(Sursa: Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați)

Lasă un comentariu