Afiș special pentru... Un eveniment special

Distribuie pe:

Concertul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, care va fi susținut în premieră, în data de 8 noiembrie, la Wiener Musikverein, beneficiază de un afiș special, cu elementele unice, care definesc Palatul Culturii din Târgu Mureș.

“Mesajul pe care vrem să-l transmitem este tocmai acesta: cultura transilvăneană, română, este transferată către publicul din Austria. Afișul prezintă imaginile din Palatul Culturii, o grafică realizată de un artist internațional, care surprinde toate elementele care caracterizează acest edificiu. În programul concertului de la Viena figurează lucrări ale compozitorilor George Enescu și Bela Bartók, precum și lucrări ale argentinianului Astor Piazzola. Am mers pe George Enescu și Bela Bartók pentru că ei au fost doi mari prieteni în ceea ce privește cultura, dar sunt și reprezentativi pentru Târgu Mureș. George Enescu a cântat de câteva ori în Târgu Mureș, Bartok la fel și amândoi au promovat România, până la urmă, prin tot ceea ce au făcut”, a declarat președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară “Iunona”, Ovidiu Maior, organizatorul principal al evenimentului, citat de agerpres.ro.

Concertul Orchestrei Simfonice din Târgu Mureș de la Wiener Musikverein se derulează în cadrul proiectului de diplomație culturală “Spiritul României la Viena” și s-a născut în urma unei colaborări pe care filarmonica mureșeană o are cu dirijorul Pablo Boggiano.

“Dorim să subliniem acest transfer cultural către Vestul Europei. Ideea a apărut după a șasea ediție a Balului Palatului de la Târgu Mureș - ultimele patru ediții fiind dirijate de dirijorul Pablo Boggiano, recunoscut pentru prestațiile sale la pupitrul unor orchestre renumite din Viena, Paris, Londra, Bratislava, Budapesta sau Buenos Aires, care este stabilit în Viena. Dintr-o discuție a apărut ideea că noi aducem mereu Viena la Târgu Mureș, prin Pablo și prin muzica compozitorilor austrieci, dar cum ar fi să facem și un transfer invers, cultura românească să meargă la Viena (...)”, a arătat Ovidiu Maior.

Ecourile de până acum ale viitorului eveniment sunt pozitive, până acum fiind achiziționate în jur de 800 de tichete dintr-un total de 1.400: “Avem semnale că mulți români au cumpărat tichete și se vor organiza excursii din Târgu Mureș, însă și publicul din Austria s-a arătat interesat de concert, în special datorită acestui cuplu Enescu-Bartok. Bartok este un compozitor destul de interesant pentru publicul austriac, iar mixul pe care îl facem cu Astor Piazzola, compozitor argentinian, va oferi o diversitate în program foarte, foarte interesantă pentru public (...). Sunt 80 de artiști care vor face deplasarea la Viena, e un număr impresionant de artiști, un număr foarte mare și din punct de vedere logistic e o provocare”.

Organizatorii afirmă că acest concert reprezintă un motiv de mândrie pentru mureșeni, cu atât mai mult cu cât orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, înființată în 1950, va cânta pentru prima dată în capitala muzicii clasice, Viena.

Lasă un comentariu