O conferință cu tematică vitală - La nivel academic

Distribuie pe:

Din inițiativa Protopopiatului Greco-Catolic, a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” și a preotului protopop Fărcaș Ioan, a avut loc, la data de 16 martie, o conferință cu titlul provocator - “Excesul de rugăciune dăunează sănătății?”, pregătită și susținută de către părintele profesor Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității “Babeș Bolyai” Cluj-Napoca.

Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinalul Lucian Mureșan și în prezența Preasfinției sale Cristian Crișan. Au participat personalități din lumea medicală și religioasă mureșeană.

Deschiderea conferinței a aparținut preotului Protopop Ioan Fărcaș, gazda evenimentului, urmat de Episcopul Auxiliar al Blajului, Cristian-Dumitru Crișan, care au salutat publicul select, prezent în număr foarte mare, interesat de această temă. După urarea de bun venit a participanților de mai multe profesii și specialități medicale, au fost prezentate o scurtă biografie a celui mai tânăr episcop catolic din lume, Cristian Crișan, și a biografiei părintelui decan Cristian Barta.

Conținutul prelegerii, susținută de preotul-decan Cristian Barta, motivează, prin experiența profesională a medicilor și a cadrelor medicale, spiritualitatea religioasă și prezența rugăciunii în cadrul activităților, ca suport sufletesc în ajutorarea bolnavilor.

În materialul prezentat cu multe exemplificări din sfera internațională, dr. Alexis Carrel, în cartea sa “Călătoria”, scrie despre efectele curative ale rugăciunii și transformarea progresivă a persoanei care înfruntă boala. Religia ajută omului mai mult decât psihoterapia sau morfina. În SUA și la Roma există cursuri la nivel universitar despre spiritualitate. În ansamblu, rugăciunea ne ajută și corespunde naturii umane. Spiritualitatea creștină, ca trăire autentică a comuniunii cu Dumnezeu, include rugăciunea ca element esențial. Așa cum viața biologică e susținută de respirație și oxigen, tot așa și viața spirituală e alimentată de rugăciune și harul lui Dumnezeu. Astfel se conturează relația dintre credință și starea de bine a omului, dintre rugăciune și sănătate cu implicații complexe și colaborarea dintre biserică și lumea medicală, prin îngrijirea bolnavilor. În conținutul său, lucrarea e documentată sub patru aspecte esențiale: Antropologic, Științific, O viziune de ansamblu și, nu în ultimul rând, de Măsura justă a rugăciunii. O viziune de ansamblu arată că rugăciunea este necesară tuturor ființelor umane, indiferent de statutul lor sau de profesiile exercitate în medicină sau preoție, persoane bolnave sau sănătoase. Pentru măsura justă a rugăciunii, există principiul echilibrului, care spune că rugăciunea nu e niciodată excesivă dacă e trăită corect. Virtutea este o cale de mijloc, care tinde către perfecțiune. Creștinii sunt sufletul vieții spirituale și condiția esențială a sfințeniei, chemați prin taina botezului. Rugăciunea ne unește cu Dumnezeu făcându-ne părtași iubirii Sale, învățându-ne să ne iubim pe noi înșine și pe semeni, depășind egoismul. Fortifică sensul moralității și al responsabilității, stimulând speranța - valori esențiale în viața personală, socială și profesională. E nevoie de o colaborare strânsă între medicină și religie, prin respectarea competențelor medicilor și formarea adecvată a personalului medical sub lumina divină pentru a sfinți și ocroti viața. Preotul Ioan

Fărcaș lansează o altă provocare către participanți - aceea de a-și exprima opiniile, experiențele de viață și trăirile de-a lungul activității lor.

Cei mai mulți dintre vorbitori au făcut referire la nevoia de comunicare între știință și religie. În această lume agitată, stresantă și chiar dramatică, suntem asaltați de foarte multe provocări și incertitudini. Oamenii au mare nevoie de iubire, de comunicare, înțelegere și empatie. Rugăciunea sinceră și curată este un liant între semeni (fie medici și pacienți sau preoți și medici) și devine o sursă de liniște și pace lăuntrică de sănătate și speranță.

Printre personalitățile din lumea medicală sau religioasă care au luat cuvântul de numără: prof. dr. Minodora Dobreanu, prof. dr. Virgil Oșan, prof. dr. Radu Deac, conf. dr. Dorina Pașca, conf. dr. Mihai Ștefănescu, dr. Cristian Chiriac, dr. Maxim Drăgan, preot Aurelian Băcilă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, preot Toader Dulău și subsemnata.

Mulțumiri rectorului UMFST “George Emil Palade”, prof. dr. Leonard Azamfirei, pentru facilitarea organizării acestui eveniment.

RODICA OLTEANU, artist plastic

Lasă un comentariu