Papa Francisc face apel la “negociere” pentru a pune capăt “ororii războiului” din Ucraina și Gaza

Distribuie pe:

Papa Francisc a cerut miercuri să se depună “toate eforturile de negociere” pentru a pune capăt “ororii războiului” din Gaza și Ucraina, la zece zile după declarația sa controversată prin care a cerut Kievului “să ridice un steag alb”, potrivit AFP.

“Îi încredințăm Sfântului Iosif popoarele din Ucraina și din Țara Sfântă, Palestina, Israel, care suferă atât de mult din cauza ororii războiului”, a spus papa argentinian la sfârșitul audienței sale generale săptămânale de la Vatican.

“Nu putem continua războiul. Trebuie să facem tot ce putem pentru a discuta, pentru a negocia, pentru a pune capăt războiului”, a spus papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, în fața a mii de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru.

Într-un interviu publicat la 9 martie, șeful Bisericii Catolice a cerut Ucrainei “să ridice un steag alb și să negocieze” pentru a pune capăt războiului “înainte ca lucrurile să se înrăutățească” provocând tensiuni diplomatice puternice cu Kievul.

Aceste declarații “nefericite” “au șocat” și “au pătat credibilitatea papei în problema ucraineană”, au declarat surse diplomatice pentru AFP.

Câteva zile mai târziu, Moscova l-a salutat ca pe un “adevărat și sincer apărător al umanismului, păcii și valorilor tradiționale”, cu ocazia celei de-a 11-a aniversări a pontificatului său.

În fiecare săptămână, papa își înmulțește apelurile la pace, care până acum au rămas neluate în seamă.

Noul apel survine în contextul în care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este așteptat miercuri în Orientul Mijlociu pentru a încerca să încheie un armistițiu în luptele din Gaza, unde foametea amenință populația palestiniană după mai bine de cinci luni de război între Israel și Hamas.

Lasă un comentariu