Ieri, După atacul asupra Kievului, Zelenski a lansat un apel către Occident

Distribuie pe:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat joi un apel către Occident să dea dovadă de “voință politică” pentru a-i ajuta țara să facă față agresiunii Rusiei, livrând mai multe sisteme de apărare antiaeriană, după atacul masiv cu rachete din cursul dimineții asupra Kievului, relatează AFP și Reuters. “Această teroare continuă zi și noapte. Unitatea lumii o poate opri atunci când ne ajută cu sisteme de apărare aeriană. Acum avem nevoie de această apărare aici, în Ucraina”, a afirmat Zelenski într-un mesaj transmis pe rețelele de socializare, subliniind că Ucraina are nevoie în mod special de sisteme de apărare antiaeriană precum Patriot. “Aceasta este pe deplin posibil dacă partenerii noștri dau dovadă de suficientă voință politică”, a adăugat Volodimir Zelenski în mesajul său.

Rusia a efectuat joi, la primele ore ale dimineții, cel mai mare atac cu rachete din ultimele săptămâni asupra Kievului și regiunii adiacente, rănind cel puțin 17 persoane și avariind școli, clădiri rezidențiale și facilități industriale, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Kievul a fost sub alertă de raid aerian timp de aproape trei ore, joi dimineață.

În regiune, cel puțin 40 de case particulare și două clădiri cu mai multe etaje au fost avariate, au indicat oficiali regionali.

Forțele aeriene au declarat că apărarea Ucrainei a doborât toate rachetele lansate după o pauză de 44 de zile în astfel de atacuri asupra capitalei ucrainene.

Costul rachetelor trase de Rusia asupra Ucrainei în timpul atacului masiv de joi dimineață se ridică la 390 de milioane de dolari, conform unor calcule făcute de experții Departamentului Economic al publicației Ukrainska Pravda.

Această cifră a fost confirmată pentru Reuters de Aghiia Zagrebelska, șefa politicii de sancțiuni din cadrul Agenției naționale pentru prevenirea corupției de la Kiev.

Potrivit Forțelor aeriene ucrainene, armata rusă a lansat asupra Ucrainei 31 de rachete: două rachete balistice Iskander M (KN-23) și X-47M2 Kinjal, precum și 29 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555. Direcția principală de atac a fost capitala Kiev, au anunțat autoritățile ucrainene, care au declarat că toate rachetele au fost doborâte.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat săptămâna trecută Kievul că a lansat atacuri pentru a perturba alegerile prezidențiale din Rusia, care i-au asigurat încă șase ani la putere. Liderul de la Kremlin a declarat că Ucraina va fi pedepsită pentru aceasta, notează Reuters.

Rusia, care neagă că ar viza civili, a invadat Ucraina la 24 februarie 2022 și a lansat mii de rachete și drone asupra orașelor și satelor ucrainene în atacuri care au ucis sute de civili.

Armata ucraineană a declarat că Rusia a lansat peste 8.000 de rachete asupra Ucrainei în mai bine de doi ani de război și că sirenele de raid aerian, care îi avertizează pe ucraineni să se pună la adăpost, au răsunat în capitala Kiev de peste 1.020 de ori de la începutul războiului. (Agerpres)

Lasă un comentariu