SĂRBĂTOARE LA ICLĂNZEL: LANSARE DE CARTE

Distribuie pe:

Prin grija Primăriei comunei Iclănzel, județul Mureș, a Școlii Gimnaziale “Aurel Gurghianu”, și a vrednicului om de cultură Iovu Roiban Oroianu, joi, 21 martie 2024, în sala mare a Căminului Cultural din satul Iclandu Mare, a fost lansat volumul “Povestiri” a țăranului autodidact Dumitru Iclănzan (1880-1971), primar al comunei Iclănzel, participant cu credențional la Marea Adunare Națională a Marii Uniri, de la 1 Decembrie 1918, deputat în Parlamentul României unificate (1920-1922 și 1939-1940).

După salutul organizatorilor rostit de doamna profesoară Tamara Șipoș, directoarea școlii din localitate, și de doamna Andreea Borz, secretarul general al Primăriei, volumul “Povestiri” a fost prezentat de Iovu Roiban Oroianu, stră-strănepot al lui Dumitru Iclănzan, profesorul Dumitru Poptămaș, președinte al Societății Culturale “Vasile Netea”, din Târgu Mureș, Ilarie Gheorghe Opriș, președinte al Asociației Culturale “Sfântu Gheorghe”, din Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș, Mircea Gheborean, din Luduș, fost director al școlii din Iclănzel, beneficiar al prieteniei cu sărbătoritul Dumitru Iclănzan, Maxim Traian Chirilean, în vârstă de 93 de ani, singurul nepot în viață a lui Dumitru Iclănzan.

De la domniile lor, localnicii, spre lauda lor, majoritari elevi ai școlii gimnaziale, dar și invitații din Târgu Mureș, Luduș, Oroi și din alte localități mureșene, dintre care cunoscuți îmi sunt sculptorul, scriitorul și publicistul Ioan Astăluș, poetul Vasile Pop (născut în Iclănzel), inginerul Ioan Corla, un mecena al culturii ludușene, profesorul Petru Nemeș, președintele onorific al Societății Culturale “Alexandru Papiu Ilarian”, pedagogul Ioan, domnul Chebuțiu, jurist în Târgu Mureș, profesoara Suceachi, cu mare vechime în viața culturală a comunității iclănzene, au aflat că încă din copilărie Dumitru Iclănzan a îndrăgit literatura românească, lectura cărților și a presei naționale românești, iar la tinerețe și maturitate s-a implicat activ în mișcarea politică de unire a Transilvaniei cu patria mamă, România. Din această perspectivă elocventă este colaborarea sa cu fruntașii unioniști ardeleni George Pop de Băsești, președintele Partidului Național Român, cu Iuliu Maniu de la Blaj, cu deputații dr. Ștefan Cicio Pop, de la Arad, dr. Teodor Mihaly, de la Dej, precum și cu alții, din Târnăveni, Cluj, Reghin și Târgu Mureș.

În intervenția sa, domnul Ilarie Gheorghe Opriș a prezentat un document de arhivă care atestă participarea lui Dumitru Iclănzan la Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, și a sugerat intelectualilor din Iclănzel să înceapă cât de curând posibil întocmirea Monografiei comunei lor, pe considerentul că monografia este principala bogăție durabilă a tezaurului istoric al fiecărei localități transilvănene.

Pe drumul lor spre casă, ludușenii au făcut un scurt popas la Monumentul martirilor români din Lechința de Mureș, cioplit în elemente de piatră de către sculptorul, pictorul și scriitorul Ion Vlasiu, fiu al satului Lechința. Despre acest moment emoțional au informat-o telefonic și pe doamna Ioana Vlasiu, istoric de artă, fiică a lui Ion Vlasiu.

Text: MIRCEA GHEBOREAN Foto: IOAN ASTĂLUȘ

Lasă un comentariu