La Muzeul de Istorie din Cetatea Târgu Mureș, Istoria câinelui Calu' din filmul Pistruiatul, în expoziția “Jandarmeria Română 1850-2020”

Distribuie pe:

Istoria celebrului câine Calu', devenit celebru în anul 1973 în urma serialului de televiziune Pistruiatul, care se numea în realitate Kalo (Calo) și era câine de Securitate cu grad de maior, poate fi aflată în expoziția “Jandarmeria Română 1850-2020”, deschisă, luni, la Muzeul de Istorie din Cetatea Târgu Mureș.

În expoziția itinerantă “Jandarmeria Română 1850-2020”, realizată de Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Mureș, regăsim fotografii, însemne și diplome ale lui Calu' și ale instructorului său, plutonier major Ioan Tașcă.

“Kalo (sau Calo), adică celebrul Calu' din Pistruiatul, a fost pregătit la Târgu Mureș de către plutonier major Ioan Tașcă. Kalo sau Calu' era câine de Securitate și avea grad de maior (acum câinii Jandarmeriei nu mai au grade militare). Calu' a murit la vârsta de 14 ani și este îngropat în curtea Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Mureș”, a precizat, luni, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmerie Mureș, Anca Roxana Moțoc.

Cei care își mai amintesc de Kalo spun că, inițial, în scenariul filmului Pistruiatul, câinele ar fi trebuit să aibă un alt nume, dar că acesta nu a răspuns decât la Calu', apropiat de Kalo și, în plus, executa doar comenzile instructorului său, plutonierul major Ioan Tașcă. Din acest motiv, pe parcursul filmării serialului, Ioan Tașcă stătea în spatele camerelor de filmat.

Plutonierul major Ioan Tașcă a obținut în anii 1976 și 1977 locul I la câini de însoțire și câini de serviciu în concursul organizat de Ministerul de Interne, iar în 1980 a obținut locul II.

Din expoziție aflăm că, în perioada 1949-1989, pe teritoriul județului Mureș (actualele județe fiind înființate în 1968) au funcționat diverse structuri ale trupelor de securitate, acestea fiind subordonate unor brigăzi și batalioane din județul Cluj. (Agerpres)

Lasă un comentariu